sreda, 19. jul 2017.  07:45h
Pročitano 1337 puta

DS: Vlast teži ka maksimalnim stopama poreza (VIDEO)

Na nedavno održanoj sednici Skupštine grada Pančeva, usvojen je rebalans budžeta grada, na koji Demokratska stranka želi daje u javnom saopštenju nekoliko sugestija, predloga i primedbi.

Dragoljub Krstić, v.d. predsednika Gradskog odbora Demokratske stranke Pančevo Dragoljub Krstić, v.d. predsednika Gradskog odbora Demokratske stranke Pančevo DS Pančevo

Dragoljub Krstić, v.d. predsednika GrO DS Pančevo kaže da je sam budžet iskorigovan kroz rebalans i uvećanje budžetskih prihoda i primanja sa 5,660 milijardi na 5,9 milijardi dinara, a deo tih prihoda jeste deo neutrošenih sredstava, posebno poreza, uvećanja po osnovu poreza i transferi sa nivoa Pokrajine i nivoa Republike.

Načela pri izradi budžeta su da je razvojni budžet onaj koji u svojoj strukturi sadrži između 20 i 25% kapitalnih ulaganja. To je bitno za podizanje aktivnosti u samom gradu i na takvim principima se i pravi budžetska stuktura prihoda i budžetska struktura rashoda. Sve drugo, kao što je ovaj budžet nije razvojni, on je tekući i on daje karakteristike komotiteta u trošenju dosta velike sume budžetskih sredstava što karakteriše ovu vlast kao predlagača, koja je odgovorna i koja ne razmišlja na dugoročan način u delu koji se budžetski odnosi na razvoj vitalnih funkcija grada Pančeva, što sve treba da bude u korist građana ovoga Grada, kaže Krstić.

Pošto su neutrošena a preneta sredstva od oko 850 miliona dinara Demokratska stranka se zalaže da se koriguju prihodi u smislu smanjenja zahvatanja poreskih prihoda i da se na taj način stvore uslovi da se porezi građana za treći i četvrti kvartal umanje, odnosno da građani budu oslobođeni plaćanja poreza i da se na taj način da građani relaksiraju po osnovu gradske politike. 

To nažalost nije urađeno, odnosno gradska vlast teži ka maksimalnim stopama poreza i maksimalnim poreskim prihodima. Sa druge strane, u rashodima da se videti da su to uglavnom tekući rashodi i tekuće aktivnosti koje se trebaju finansirati iz tekućih prihoda što odudara od ukupne sume kreditnog zaduženja. Kreditna zaduženja, u principu, trebaju da prate kapitalne investicije. Analizom budžetskih rashoda se da primetiti da tih kapitalnih ulaganja ima u nekoliko pozicija, kao što je kolektor Luka Dunav – Severna industrijska zona od 234 miliona dinara i projekat kišne kanalizacije od 355 miliona dinara. To je skupa oko 10% budžetskog nivoa i to nije dovoljno da bi gradski budžet imao razvojnu karakteristiku, zaključio je Dragoljub Krstić.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00