petak, 2. decembar 2016.  16:15h
Pročitano 1862 puta

Formiran Savet Južnobanatskog upravnog okruga

Danas je konstituisan novi saziv Saveta Južnobanatskog upravnog okruga kome su prisustvovali predsednici i gradonačelnici svih lokalnih samouprava sa teritorije Južnog Banata.

Danas je konstituisan novi saziv Saveta Južnobanatskog upravnog okruga kome su prisustvovali predsednici i gradonačelnici svih lokalnih samouprava sa teritorije Južnog Banata Danas je konstituisan novi saziv Saveta Južnobanatskog upravnog okruga kome su prisustvovali predsednici i gradonačelnici svih lokalnih samouprava sa teritorije Južnog Banata Pančevo.MOJKraj.rs

U radu sednice učestvovali su i državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave dr Ivan Bošnjak, kao i predstavnici Fonda „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine.

Danijela Lončar, načelnica Južnobanatskog okruga rekla je da je državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave svojim prisustvom pokazao koliko su važne lokalne samouprave i koliko ministarstvo lokalne samouprave i ostala ministarstva pridaju važnost zajedničkom radu. 

Osim Bošnjaka i njegovog tima koji je imao priliku da sa predstavnicima lokalnih samouprava razgovara o postojećoj zakonskoj regulativi i svemu onome što tišti lokalne samouprave, imali smo i goste iz fonda Evropski poslovi koji su nam predstavili šta to oni rade i šta to može biti zanimljivo, kako mogu da pomognu da Južni Banat bude razvijeniji, da bude prihvatljiviji i primamljiv za investitore, da uđemo u red razvijenijih Okruga, kazala je Lončar.

 

IMG 20161202 122414

 

Ona je istakla da će Savet u svom budućem radu nastaviti tamo gde je stao prethodni saziv.

I dalje radimo i sinhronizujemo rad područnih jedinica Ministarstva, vodimo računa da usklađenost aktivnost područnih jedinica bude adekvatna u svim lokalnim samoupravama, da nema poklapanja, da nema zaobilaska nekih lokalnih samouprava. Dogovorili smo se da kao i do sada sednice Saveta služe da se zajednički dogovaramo, iznosimo probleme i zajednički ih rešavamo, što nam je zadatak, rekla je Danijela Lončar.

Dr Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, je na poziv načelnice Okruga prisustvovao konstitutivnoj sednici kako bi predstavili aktivnosti Ministarstva u zakonodavnom pogledu ali i viziju budućeg razvoja lokalnih vlasti u Republici Srbiji. Kako je kazao, osnovni zadatak Ministarstva je da pomogne građanima, provrednicima, ali i službama i rukovodiocima lokalnih samouprava kako bi se najbolje primenili Zakoni, odnosno usaglasio ambijent na celoj teritoriji Srbije.

Akcenat na sednici bio je na ljudskim resursima u lokalu, o koncipiranju budžeta u lokalu u skladu sa zakonskim okvirom koji je zadat, a takođe posvetili smo pažnju mogućnosti za međuopštinsku saradnju u cilju privlačenja novca iz evropskih fondova ali i usaglašavanju lokalnih politika na regionalnom nivou odnosno na nivou Okruga. Veliki akcenat smo stavili i na završetak drugih poslova koji su u nadležnosti našeg Ministarstva, a sprovode jedinice lokalne samouprave. To je unos podataka iz matičnih knjiga u elektronski oblik, koji bi trebalo da bude završendo kraja ove godine u čemu su pojedine opštine Južnog Banata bile veoma aktivne što će doprineti i stvaranju boljeg poslovnog ambijenta i pomoći građanima da više ne budu kuriri između pojedinih institucija, jer će se ti podaci razmenjivati direktno elektronskim putem kroz takozvane web servise, kazao je Bošnjak.

On je rekao da su oni u Ministarstvu za sistemska rešenja, zaduženi za punu primenu propisa koji obezbeđuju da se sprovode određene javne politike koje su druga ministarstva propisala.

 

jano puskar ivan bosnjak danijela loncar

 

 

Videćemo da u narednom promišljanju, vezano za decentralizaciju, uloga upravnog okruga bude dodatno pojačana, kako inspekcijskih službi, tako i jednom vrstom fonda koji bi se na nivou okruga raspoređivao u skladu sa mogućnostima, da poput Evropskih principa o međuopštinskoj saradnji i mi na takav način na nivou okruga delimo sredstva za realizaciju zajedničkih projekata, istakao je Ivan Bošnjak.

U radu sednice Saveta Južnobanatskog okruga učestvovali su i predstavnici Fonda „ Evropski poslovi“, Autonomne pokrajine Vojvodine. Jano Puškar iz ovog Fonda kaže da su oni predstavnicima lokalnih samouprava iz Južnog Banata predstavili sve svoje aktivnosti koje nude lokalnim samoupravama.

Predstavili smo i pozive ili programe koji se finansiraju ili će se finansirati tokom 2017. godine, a namenjeni su lokalnim samoupravama, kako sa teritorije Južnog Banata, tako i AP Vojvodine. Prezentovali smo i našu kancelariju u Briselu, kao i na koji način možemo da pomognemo lokalnim samoupravama. Bilo je reči i o tome kako može više lokalnih samouprava zajednički da nastupa prema fondovima Evropske unije i na koji način možemo mi u tome da im pomognemo, rekao je Jano Puškar.

Savet Južnobanatskog upravnog okruga će sastanke održavati najmanje jednom u dva meseca, a ukoliko bude potrebno i češće.

 

predsednici i gradonacelnici lokalnih samouprava juznog banata

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00