petak, 3. jun 2016.  01:41h
Pročitano 2088 puta

Dosta je bilo: Od ključne je važnosti da rad JKP ATP bude javno vidljiv

Pokret “Dosta je bilo – Pančevo” je javnosti skrenuo pažnju pre nekoliko meseci i izrazio sumnju da će JKP ATP Pančevo zadesiti sudbina Apoteke.

Netransparentan i nesavestan rad i promena čak trojice direktora doveli su do toga da ATP nije poslovao u skladu sa planiranim aktivnostima kao i da nije u stanju da finansira tekuće poslovanje, navodi se u saopštenju Pokreta "Dosta je bilo - Pančevo".

Tim povodom, zamenik gradonačelnika Pančeva, Predrag Živković, izjavio je sledeće: “Ono što je sigurno da kada budemo radili na rebalansu, ja očekujem da će biti usvojen do juna meseca, da će Grad finansijski pomoći ATP – u, u kojoj meri i koliko, to ostaje da vidimo kolike su naše mogućnosti. Da maksimalno revidiramo prihode i razmotrimo njihove zahteve.”

Nakon jednogodišnje konsolidacije i nabavke novih autobusa od kojih se očekivalo da će smanjiti troškove poslovanja, preduzeće su zadesili novi finansijski problemi. Javna tajna je i da se računi za gorivo nagomilavaju.

Trenutno rukovodstvo koje nema konkretan plan rada nije u stanju da održi preduzeće rentabilnim.

Kako JKP ATP Pančevo ne bi zadesila sudbina Apoteke Pančevo, iz "Pokreta Dosta je bilo Pančevo" saopštavaju da je od ključne važnosti sprovođenje transparentnog odnosno javno vidljivog rada.

Zahtevamo od rukovodstva da što pre uradi sledeće:
- Detaljno izvršenje budžeta sa punom analitikom (uključujući i prihode) – objavljivati na mesečnom nivou,
- Broj zaposlenih – objavljivati na mesečnom nivou,
- Posebno se objavljuje broj zaposlenih na neodređeno vreme, na određeno vreme, po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, ugovoru o delu.
- Biografije svih rukovodilaca, izvršnih menadžera, direktora, načelnika, članova upravnih i nadzornih odbora,
- Popis imovine i procenu vrednosti te imovine po svim stavkama – mesečno ažuriranje,
- Popis SVIH dugovanja i potraživanja – mesečno ažuriranje,
- Popis svih sudskih predmeta u toku sa aktivnom i pasivnom legitimacijom pred svim sudovima, domaćim i stranim. Objavljena tužba i odgovor na tužbu,
- Svaki upravni akt (odluka, rešenje, itd.),
- Sve obavljene inspekcije sa nalogom i rezultatom inspekcije,
- SVAKI ugovor koji potpisuje u roku od 48 sati od dana potpisa ugovora,
- SVAKU svoju odluku u roku od 48 sati od dana donošenja odluke,
- Sistematizaciju radnih mesta
Sistematizacija sadrži spisak svih radnih mesta, opis radnog mesta, potrebne kvalifikacije i merila radnog učinka. Objavljuje se i ko je trenutno zaposlen na tom radnom mestu (bez imena i prezimena osim za rukovodioce): godina rođenja, pol, kvalifikacije (tačan naziv upisane i završene škole, datum upisa, datum diplomiranja, prosek, radno iskustvo sa nazivom poslodavca i radnog mesta pre zaposlenja) i datum zaposlenja.
- Kvartalni radni učinci svih zaposlenih po sistematizaciji, uključujući i pokrenute disciplinske postupke,
- Merljiv plan rada i poslovanja,
- Kvartalno merenje plana poslovanja i objavljivanje izveštaja o radu.
- Javne nabavke
Sve nabavke, uključujući i nabavke male vrednosti, se objavljuju na sajtu. Javna nabavka mora da sadrži ugovor koji će biti potpisan. Sve primedbe na javnu nabavku se javno objavljuju. Razlozi i uslovi za javnu nabavku moraju biti obrazloženi. Sve ponude se javno objavljuju nakon njihovog otvaranja na sajtu, kao i izveštaji o realizaciji nabavki.

Potpuna transparentnost je najvažniji lek protiv korupcije i partijskog zapošljavanja. Potpuna transparentnost je ključ za uvođenje reda, zaključuje se u saopštenju Pokreta Dosta je bilo.

Autor:  Pokret Dosta je bilo, Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00