sreda, 23. mart 2016.  09:42h
Pročitano 2234 puta

Pokret “Dosta je bilo”: izbor direktora putem konkursa

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” Pančevo se zalaže za izbor direktora preko javnog konkursa, ali ne onako kako je to učinila lokalna samouprava 2013. godine kada je konkurs sprovela komisija sastavljena od 5 članova koju je formirala Skupština grada na predlog gradske Kadrovske komisije. 

Tada je precizirano da predsednik i članovi komisije ne mogu biti narodni poslanici, odbornici u Skupštini grada, kao ni imenovana lica državne uprave, Autonomne Pokrajine Vojvodine, kao ni grada Pančeva. 

Odluka nije sprečavala da u Komisiji budu birani članovi stranaka koji nisu na tim funkcijama. Upravo to se i desilo. U komisiji su sedeli članovi vladajućih stranaka i na taj način direktno uticali na izbor svojih kandidata. Prethodno su tajno vršili nekakvu usmenu proveru stručnosti kandidata i bodovali ih po nepoznatim kriterijumima.

Besmisleni javni konkursi i netransparentnost doveli su do toga da u 9 javnih i javno komunalnih preduzeća uključujući i Aapoteku sedne čak 25 direktora nakon lokalnih izbora 2012. godine. Na kraju Pančevke i Pančevci ispaštaju a odgovornost ne snosi niko, navodi se u saopštenju Pokreta.

Komisija ne sme biti sastavljena od članova partija već od stručnih ljudi. Konkurs za izbor direktora mora da sadrži pismeni plan rada svakog kandidata, kao i prethodno utvrđeni ciljevi i očekivani rezultati. Izboru direktora mora da prethode javni intervjui kandidata na kojima je dozvoljeno prisustvo svim građanima i nevladinim organizacijama i gde je svima data mogućnost i audio i video snimanja. Svi imaju pravo da postavljaju pitanja kandidatima.

Posebno nas zabrinjava situacija u JKP ATP Pančevo kojem prete novi finansijski problemi. Prema budžetu grada Pančeva za 2016. godinu izdvojeno je znatno manje sredstava u odnosu na prošlu godinu. Rebalansom budžeta sredstva su dodatno umanjena. Rukovodstvo i direktori su se više puta menjali, piše dalje u saopštenju.

Kako ATP ne bi zadesila sudbina Apoteke, zahtevamo od rukovodstva da što pre uradi sledeće:

- Detaljno izvršenje budžeta sa punom analitikom (uključujući i prihode) – na mesečnom nivou,
- Broj zaposlenih – na mesečnom nivou,
- Posebno se objavljuje broj zaposlenih na neodređeno vreme, na određeno vreme, po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, ugovoru o delu.
- Biografije svih rukovodilaca, izvršnih menadžera, direktora, načelnika, članova upravnih i nadzornih odbora,
- Popis imovine i procenu vrednosti te imovine po svim stavkama – mesečno ažuriranje,
- Popis svih dugovanja i potraživanja – mesečno ažuriranje,
- Popis svih sudskih predmeta u toku sa aktivnom i pasivnom legitimacijom pred svim sudovima, domaćim i stranim. Objavljena tužba i odgovor na tužbu,
- Svaki upravni akt (odluka, rešenje, itd.),
- Sve obavljene inspekcije sa nalogom i rezultatom inspekcije,
- Svaki ugovor koji potpisuje u roku od 48 sati od dana potpisa ugovora,
- Svaku svoju odluku u roku od 48 sati od dana donošenja odluke,
- Sistematizaciju radnih mesta
Sistematizacija sadrži spisak svih radnih mesta, opis radnog mesta, potrebne kvalifikacije i merila radnog učinka. Objavljuje se i ko je trenutno zaposlen na tom radnom mestu (bez imena i prezimena osim za rukovodioce): godina rođenja, pol, kvalifikacije (tačan naziv upisane i završene škole, datum upisa, datum diplomiranja, prosek, radno iskustvo sa nazivom poslodavca i radnog mesta pre zaposlenja) i datum zaposlenja.
- Kvartalni radni učinci svih zaposlenih po sistematizaciji, uključujući i pokrenute disciplinske postupke,
- Merljiv plan rada i poslovanja,
- Kvartalno merenje plana poslovanja i objavljivanje izveštaja o radu.
- Javne nabavke.

Sve nabavke, uključujući i nabavke male vrednosti, se objavljuju na sajtu. Javna nabavka mora da sadrži ugovor koji će biti potpisan. Sve primedbe na javnu nabavku se javno objavljuju. Razlozi i uslovi za javnu nabavku moraju biti obrazloženi. Sve ponude se javno objavljuju nakon njihovog otvaranja na sajtu, kao i izveštaji o realizaciji nabavki.

Potpuna transparentnost je najvažniji lek protiv korupcije i partijskog zapošljavanja. Potpuna transparentnost je ključ za uvođenje reda, zaključuje se u saopštenju.

 

Autor:  GO “Dosta je bilo – Saša Radulović” Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00