subota, 30. januar 2016.  13:29h
Pročitano 981 puta

SPS za unapređenje prosvete

Gradski odbor Socijalističke partije Srbije u Pančevu čestitao je slavu Svetog Savu svim zaposlenima u prosveti i na konferenciji za novinare 27. januara podsetio na probleme sa kojima se suočavaju zaposleni u prosveti u Pančevu i selima, kao i u celoj Srbiji.

Gradski odbor Socijalističke partije Srbije smatra da postojeći kvalitet rada srednjih i osnovnih škola treba unapređivati, kroz poboljšanje uslova rada nabavkom savremenih učila, adekvatnim održavanjem objekata u kojima rade zaposleni i borave đaci, stalnom edukacijom nastavnog osoblja. Iako Grad redovno servisira režijske troškove škola (grejanje kao najveću stavku, ostale komunalne usluge, prevoz  i osiguranje zaposlenih, prevoz prilikom odlaska na takmičenja, poneki seminar kao oblik stručnog usavršavanja) smatramo da uticaj Grada Pančeva na osnovno i srednje obrazovanje mora biti veći i da je neophodno izdvajanje sredstava za opremanje škola savremenim nastavnim sredstvima kao preduslovom za odvijanje kvalitetnog nastavnog procesa.

Gradski odbor Scijalističke partije Srbije zalaže se da se sredstva za ovu namenu obezbede ili većim zahvatanjem iz gradskog budžeta ili preraspodelom postojećih budžetskih sredstva u korist obrazovanja, jer bez dobro opremljene škole nema ni kvalitetnog obrazovanja.

SPS u Pančevu skreće pažnju na veoma loše stanje velikog broja školskih objekata u Pančevu i okolnim selima, koji su u proseku stari 50 i više godina. Sredstva za kapitalne investicije, koja se izdvajaju za obrazovne ustanove su mala, škole nemaju termo izolaciju, pa se mnogo novca troši za grejanje, sanitarni čvorovi su propali, a veliku opasnost predstavljaju dotrajale električne instalacije, pa je iz tog razloga ne tako davno izgoreo kompletan krov jedne pančevačke škole.

Gradski odbor Socijalističke partije Srbije podseća da je materijalni položaj prosvetnih radnika izuzetno težak, jer su plate prosvetara, kao i ostalih zaposlenih u javnom sektoru smanjene za 10 odsto što za prošlu godinu u proseku iznosi oko 70.000 dinara. Budući da nije ispoštovano ono što je dogovoreno prošle godine i da je zaposlenima u prosveti do kraja 2015. godine isplaćeno samo 6.000 dinara podržavamo nastojanja prosetara da se dok se ne usvoje platni razredi  povećaju kooeficijenti odnosno plata u aprilu četiri odsto i oktobru četiri odsto, da do 15. februara bude jednokratno  isplaćena nagrada u visini od 5.000 dinara,.kao i da se prvo uposle tehnološki viškovi, pa tek onda na nepopunjena radna mesta zapošljavaju radnici van sistema. 

Gradski odbor Socijalističke partije Srbije uveren je da samo kvalitetni kadrovi, koji su motivisani za rad i rade u adekvatnim uslovima mogu značajno doprineti poboljšanju obrazovanja u celini, zaključuje se u saopštenju.

 

Autor:  GO SPS Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00