utorak, 29. decembar 2015.  23:16h
Pročitano 1393 puta

DS: Budžet Pančeva je izborni i nezakonit

Gradski odbor Demokratske stranke u Pančevu ne slaže se sa budžetom grada Pančeva za 2016. godinu koji je juče usvojila vladajuća većina u Skupštini grada, jer smatraju da nije dobar. 

Predrag Bogatinčević, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Pančevu Predrag Bogatinčević, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Pančevu Pančevo.MOJKraj.rs

Predstavnici vladajuće koalicije su u obrazloženju naveli da je ovaj budžet investicioni, a kada se dokument detaljno analizira, dolazi se do zaključka da je on sve samo ne investicioni.

Kako je rekao predsednik Gradskog odbora Predrag Bogatinčević, budžet nije razvojni, jer je za investiranje planirano samo 5 odsto budžeta, a kreditno zaduženje je veliko. 

Uvidom u budžet nedvosmisleno stoji da je za investicije planirano nešto više od 300 miliona dinara , što je svega 5% od kompletnog budžeta.

Ono što je možda najveći problem je kredit od 880 miliona dinara. Ne znam da li postoji građanin Srbije koji ne zna šta znači imati kredit. Danas uzimati kredit za nešto što nije nužno, po mom mišljenu, suludo je, jer u teškim vremenima ima više drugih stvari u koje bi trebalo da ulažemo nego što je šminkanje gradskih ulica. Trebalo bi ulagati u školstvo, kulturu, socijalnu zaštitu, naveo je Bogatinčević.

On je podsetio da na osnovu Zakona o budžetskom sistemu, grad Pančevo nema prostora ni za dinar zaduženja.

Svima je jasno da zakonski okvir za budžetski deficit može da iznosi do 10%, a trenutna vlast je previdela deficit, daleko veći od ovog procenta, te je ovaj budžet i nezakonit. Zaboravljeno je da je preneto 550 miliona dinara iz 2015. godine. Imamo zapravo deficit od 29%, rekao je Bogatinčević.

Ono što je prema mišljenju DS skandalozno, to je da Republika Srbija nije izdvojila ni dinara za Pančevo za 2016. godinu, za razliku od AP Vojvodine, koja će za Pančevo izdvojiti 130 miliona dinara.

Ovo je još jedan pokazatalje da gradska vlast nije sposobna da brine o građanima Pančeva, kao i to da se predstavnici vladajuće većine u Skupštini Srbije ne bore dovoljno za svoj grad, kazao je Predrag Bogatinčević.

Odbornička grupa DS nije glasala za ovakav budžet na sednici Skupštine grada, niti je podnela amandmane, jer su mišljenja da je bolje praviti nov budžet nego pokušati amandmani poboljšati predloženi.

Na konferenciji za novinare DS u Pančevu je zaključeno da će ovakve nezakonite radnje građani umeti da kazne na predstojećim izborima.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00