četvrtak, 3. decembar 2015.  19:32h
Pročitano 1687 puta

DS: Za društvo jednakih šansi, bez diskriminacije

Znajući da u Srbiji živi više od 700.000 osoba sa invaliditetom, Demokratska stranka je uvek radila na njihovom što većem uključivanju u sve društvene procese.

Stefan Josimov, Nemanja Terek i Predrag Bogatinčević Stefan Josimov, Nemanja Terek i Predrag Bogatinčević GO DS Pančevo

U prethodnom periodu smo napravili pomake kada je u pitanju položaj osoba sa invaliditetom. Napravljen je dobar zakonodavni okvir, uspostavljeni mehanizmi borbe protiv diskriminacije i za zapošljavanje osoba sa invaliditetom tako da je od 2009. godine kada je usvojen Zakon o zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitaciji osoba sa invaliditetom, zaposleno oko 10.000 ljudi, saopšteno je iz GO DS u Pančevu.

Takođe, napravljeni su i pomaci u podizanju svesti javnosti o pravima osoba sa invaliditetom i njihovom širem uključivanju u rad lokalne zajednice.

Moramo pohvaliti i aktivan rad, nezavisnog organa, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti koji sve češće ukazuje i u skladu sa Zakonom reaguje na diskriminaciju osoba sa invaliditetom. Na taj način se doprinosi podizanju svesti o slučajevima diskriminacije i merama koje je potrebno preduzeti, piše u saopštenju GO DS Pančevo.

Ipak, svedoci smo da u našem gradu još uvek nije omogućeno osobama sa invaliditetom neometan prilaz institucijama.  Ovom prilikom Gradski odbor  Demokratske stranke, poziva lokalnu samoupravu da ispoštuje sve zakonske normative i da za početak institucije na lokalnom nivou u potpunosti  učini dostupnim osobama sa invaliditetom, kao i da se, što hitnije, reši problem koji ova populacija ima kada je u pitanju javni gradski prevoz.  

Demokratska stranka, baš na ovaj dan apeluje na sve građane, da uvek pomažu i budu uz osobe se invaliditetom i da nikada ne dozvoljavaju bilo kakvu vrste diskriminacije. Samo tako možemo da promenimo svest u našem društvu po ovom pitanju.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana. 

 

Autor:  GO DS Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00