petak, 13. novembar 2015.  22:41h
Pročitano 1599 puta

Zeleni Srbije na tribini o klimatskim promenama (FOTO)

Violeta Jovanov Peštanac, predsednica GO stranke Zeleni Srbije u Pančevu i koordinatorka za Vojvodinu bila je večeras jedna od učesnika panel tribine “Eko festa” u Beogradu: “U susret klimatskom samitu u Parizu – globalne klimatske politike i Srbija”.

U Magacinu, u okviru Ekofesta, na panel tribini bilo je reči o klimatskim politikama i samitu o klimatskim promenama u Parizu U Magacinu, u okviru Ekofesta, na panel tribini bilo je reči o klimatskim politikama i samitu o klimatskim promenama u Parizu I. Marković

Osim nje, na ovoj tribini govorili su i Đorđe Samardžija iz organizacije “Jedan stepen Srbija” i Predrag Momčilović, kao predstavnik Zelene omladine Srbije.

Violeta Jovanov Peštanac u svom izlaganju istakla je šta jedna zelena politička partija može da uradi po pitanju klimatskih politika, i kolika je uopšte uloga političkih partija u klimatskim pregovorima.

Bila je to prilika i da se istaknu najznačajnije aktivnosti Zelenih Srbije preduzetih u poslednje dve godine na polju klimatskih politika, od protestne šetnje održane u Beogradu kako bi ukazali na problem klimatskih promena čiji je najveći uzrok zagađenje koje produkuje čovek, preko formiranja regionalne Koalicije za borbu protiv klimatskih promena u koju su uključeni Zeleni u Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bugarskoj, Albaniji, Rumuniji i Turskoj do  javnog slušanja u Skupštini Srbije pod nazivom „Klimatske promene kao realnost u Srbiji i EU – izazovi, odgovornosti, mogućnosti“ na kojem su učestvovali i gosti iz evropskog parlamenta.

Ona je rekla da su zelene partije, po temama kojima se bave, prirodno upućene na saradnju, tako da ne čudi visok nivo međunarodne saradnje, podrške i razmene iskustava i ideja.

Upravo sada, dok mi ovde u Beogradu diskutujemo o klimatskim promenama u Lionu u Francuskoj, u toku je jesenji Savet Evropskih zelenih partija na kojem se donose zaključci koje će zelene partije zastupati na Samitu o klimatskim promenama u Parizu. Naši predstavnici su aktivno uključeni u rad ovog, ali i ostalih panela predviđenih na ovom trodnevnom skupu, a kao efekat međusobne dobre saradnje 20. novembra bićemo domaćini velikom broju zelenih evroposlanika koji će govoriti na Zelenom poslaničkom forumu: "Izazovi i zelene prilike u procesu pridruživanja EU" na kojem će teme biti regionalna saradnja, zelena ekonomija i nova radna mesta u Srbiji, rekla je između ostalog Violeta Jovanov Peštanac.

Đorđe Samardžija prisutne na tribini je upoznao sa globalnim klimatskim politikama i zašto se od Samita u Parizu očekuje da bude istorijski, kao i šta je to što bi lideri 190 zemalja na ovom skupu od 30. novembra do 11. decembra trebalo da usvoje kako bi se efekat staklene bašte ublažio. On je izneo i neke od mogućih rešenja transformacije energetskog sistema Srbije koji je u skoro 90% baziran na fosilnim gorivima.

Predrag Momčilović je podsetio na istoriju klimatskih pregovora, kakva je bila uloga naše vlade u klimatskim pregovorima i šta smo do sada uradili.

Panel tribina održana je u okviru sedmog Eko festa - festivala filma, diskusija, izložbi i radionica koji organizuje Zelena omladina Srbije.

Festival je svake godine orijentisan na specifičnu temu kako bi odgovorio na određena pitanja i podigao svest o poblemu. Nakon nuklearne energije, poljoprivrede, genetski modifikovanih organizama, upravljanja otpadom i reciklaže, održivog transporta u urbanim sredinama, prirodnih nepogoda ovogodišnja tema su klimatske promene i klimatske politike sa ciljem podizanja svesti, analize trenutne situacije kao i pronalaženje alternativa. 

Eko fest ove godine traje 13. i 14. novembra u Beogradu.

 

 

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(5 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00