četvrtak, 5. novembar 2015.  21:31h
Pročitano 774 puta

SPS: Pančevci bi trebalo grejanje da plaćaju prema količini utrošene energije

Gradski odbor Socijalističke partije Srbije ne može da ne primeti da je zvanični početak grejne sezone u Pančevu, 15. oktobar, obeležila neizvesnost oko cene i načina naplate daljinskog grejanja. 

Iako je na skupštinskom zasedanju održanom na sam dan početka grejne sezone doneta Odluka da će građani kao i do sada plaćati grejanje, u SPS smatraju da je nedopustivo da se do poslednjeg momenta ne zna kakav će biti način naplate i obračuna grejanja i da se Odluke menjaju iz časa u čas.

Gradski odbor Socijalističke partije Srbije pozdravlja samu Odluku da se obračun i naplata vrše po kvadratnom metru, ali smatra da je nedopustivo menjanje Odluke pred sam početak grejne sezone. Uvereni smo da to izaziva konfuziju i opravdan strah kod velikog broja građana, odnosno korisnika daljinskog sistema grejanja, a posebno kod onih koji žive u zgradama starije građe koje su energetski neefikasne. U velikoj meri su građani koji žive u ovim zgradama lošijeg materijalnog stanja, tako da bi svako povećanje cene grejanja ovoj kategoriji korisnika ozbiljno ugrozilo kućni budžet i uopšte njihovu mogućnost da izmiruju račune za grejanje što bi svakako rezultiralo smanjenjem procenta naplate daljinskog sistema i drugim posledicama po same korisnike, izjavio je Zoran Ašanin, član Izvršnog odbora Socijalističke partije u Pančevu.

Gradski odbor Socijalističke partije Srbije apeluje da Grad i Javno-komunalmo preduzeće “Grejanje” pomognu građanima prilikom ulaganja u izolaciju zgrada i zamenu stolarije.

Ovakvu jednu investiciju sami korisnici ne mogu da iznesu bez pomoći grada i države, jer je prelazak na naplatu prema potrošnji toplotne energije dugoročan i zahtevan posao. U svakom slučaju postoji interes grada i države da se jedan ovakav projekat sprovede, a ništa se neće uraditi ukoliko ovakav jedan projekat ostane u domenu priče i naših želja.

U tom smislu Gradski odbor Socijalističke parije Srbije predlaže da se od dela dobiti koje će grejanje uplatiti u gradski budžet formira Fond za beskamatno kreditiranje svih zainteresovanih za ulaganje u podizanje energetske efikasnosti njihovih zgrada i individualnih kuća. Ovaj kredit bi bio dostupan svim građanima,a ne samo korisnicima daljinskog sistema grejanja, izjavio je Zoran Ašanin, član Izvršnog odbora Socijalističke partije u Pančevu i dodao da SPS u Pančevu predlaže da Grad pokrene inicijativu za iznalaženje jeftinih i dugoročnih kreditnih linija za ovakvu namenu, kao i da Grad, ukoliko se ukaže mogućnost prilikom izrade budućih budžeta, predvidi određena sredstva za ovu namenu. 

Na ovaj način ćemo olakšati građanima, jer su troškovi veliki i oni sami bi veoma teško našli neophodna sredstva, zaključuje se u saopštenju ove stranke.

 

Autor:  GO SPS Pančevo
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00