sreda, 4. mart 2020.  13:47h
Pročitano 1684 puta

Raspisani republički, pokrajinski i lokalni izbori za 26. april

Izbori za poslanike Skupštine Srbije i odbornike lokalnih parlamenata biće održani 26. aprila. Izbore za vojvođanski parlament juče je raspisao Ištvan Pastor.

Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić www.vucic.rs

Potpisom na odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike, predsednik je označio početak kampanje duže od pedeset dana. U nedelju, 26. aprila, na birališta se izlazi dvanaesti put od uspostavljanja višestranačja. 

Svim učesnicima želim uspeh, želim pre svega da tog dana, ali i u čitavoj kampanji koja će biti duga, bude demokratska atmosfera, da se politički protivnici poštuju, da izlaze sa različitim stavovima, da kampanja bude borbena, ali mirna i da ljudi mogu da donesu najbolji sud o politici koja je prethodila, ali i o politici koja treba da doprinese boljoj budućnosti za naše građane, poručio je predsednik Aleksandar Vučić.

Posle jučerašnje odluke o raspisivanju izbora u Pokrajini, predsednica Republičkog parlamenta raspisala je izbore za odbornike skupština gradova i opština.

Pozivam vas da pažljivo pratite programe svih kandidata, svih učesnika u ovom izbornom procesu i da izbarete svojim glasom one koji će odgovornom i ozbiljnom politikom moći da  unaprede život vas i vaših porodica u gradovima i opštinama u kojima živite, istakla je Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor raspisao je izbore za poslanike u Skupštini AP Vojvodine za nedelju, 26. april. Ištvan Pastor je, nakon raspisivanja izbora, pozvao građane da izađu na birališta, kao i sve aktere na borbu argumentima.

S obzirom na to da se, u skladu sa navedenom odlukom, pokrajinski izbori održavaju po proporcionalnom izbornom sistemu, odnosno u Autonomnoj pokrajini Vojvodine kao jednoj izbornoj jedinici, poslanici se biraju na osnovu lista političkih stranaka, koalicije političkih stranaka ili koalicije političke stranke i grupe građana ili grupe građana. 

Naredni korak je na strankama, pokretima i grupama građana koji izlaze na izbore – 10.000 overenih potpisa za izbornu listu predaju Republičkoj izbornoj komisiji. Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, krajnji rok za predaju izbornih lista je 15 dana pre dana održavanja izbora.

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00