petak, 18. septembar 2015.  07:16h
Pročitano 1085 puta

Izložba „Dodirnimo prirodu 2“

U Narodnom muzeju Pančevo večeras u 19 sati biće otvorena gostujuća izložba „Dodirnimo prirodu 2“ Prirodnjačkog muzeja u Beogradu. 

Izložba će u Pančevu biti otvorena u 19 sati Izložba će u Pančevu biti otvorena u 19 sati Sremske Novine (ilustracija)

Izložba je namenjena svim posetiocima koji žele, ne samo da vide, već i da dodirnu neobične delove prirode. Kroz jasnu i sažetu priču o prirodi postavka vodi posetioce kroz vreme i prostor. Izložba „Dodirnimo prirodu 2“ je prilagođena svim posetiocima, naročito osobama sa invaliditetom, saopšteno je iz Narodnog muzeja Pančevo.

Više desetina posebno odabranih, originalnih, vizuelno i taktilno prepoznatljivih muzejskih eksponata predstavlja oba domena prirode – neživi i živi. Svi izloženi eksponati - minerali, stene, fosili i današnji organizmi grupisani su u nekoliko celina. Među njima, naučnom važnošću, retkošću, izgledom i veličinom izdvajaju se fosili džinovskih bisernih školjaka iz roda Crassostrea, starih oko 14-15 miliona godina, fosilni puževi i korali, delovi skeleta pećinskog medveda iz poslednjeg ledenog doba, delovi skeleta evropskog bizona, mamuta, rogovi Megacerosa – najvećeg jelena koji je ikada živeo na Zemlji, preparat morske kornjače i drugi. Ništa manje nisu atraktivne ni replike ili modeli retkih izumrlih bića.

Eksponate prate i opisuju odgovarajući posteri, tekstovi i etikete ispisane Brajevim i latiničnim pismom.

Autori izložbe „Dodirnimo prirodu 2“ su kustosi Prirodnjačkog muzeja dr Gordana Jovanović, Miodrag Jovanović i Dragana Đurić. Na otvaranju će nastupati inkluzivni hor „Zvuci u Jabuci“ sa svojim gostima - horom iz doma „Male pčelice“ iz Kragujevca. 

Izložba će biti otvorena do 18. oktobra.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00