nedelja, 1. decembar 2019.  09:42h
Pročitano 2443 puta

Pisci iz Pančeva na Danima srpske kulture u Temišvaru

Pisci iz Pančeva, članovi Udruženja književnika Srbije Gordana Vlajić, Aleksandar Čotrić i Senka Pavlović i urednici pančevačke novinsko-izdavačke ustanove na rumunskom jeziku „Libertatea“ Niku Čobanu, Vasa Barbu i Valentin Mik učestvovali su 28. i 29. novembra na Sajmu knjiga u Temišvaru.

Aleksandar Čotrić na Danima srpske kulture u Temišvaru Aleksandar Čotrić na Danima srpske kulture u Temišvaru UKS

Takođe su učestvovali i u pratećim manifestacijama – književnoj večeri rumunskih i srpskih pisaca u „Srpskoj kući“ i književnom času pred učenicima Srpske teoretske gimnazije „Dositej Obradović“. 

Gosti iz Pančeva predstavili su se temišvarskoj publici svojim književnim ostvarenjima – poezijom, odlomcima iz romana i aforizmima. 

Postignut je dogovor da Savez Srba u Rumuniji sledeće godine objavi Antologiju rumunskog aforizma „Med i otrov“ koju je preveo i priredio Aleksandar Čotrić.

 

IMG d47e57a1e95fb9003a3b9d28c07f65aa V

 

Pančevački stvaraoci u Temišvaru su boravili na poziv Saveza Srba u Rumuniji, a na Sajmu su svoja izdanja predstavili Matica srpska, „Službeni glasnik“, Matica iseljenika Srbije, Udruženje književnika Srbije, „Libertatea“, „Srpska reč“ i druge izdavačke kuće iz naše zemlje i Rumunije.

Ovi događaji odvijali su se u okviru manifestacije „Mesec srpske kulture u Rumuniji“, a prisustvovali su im i ambasador Bosne i Hercegovine u Bukureštu Slaviša Ćeranić i generalni konzul Srbije u Temišvaru Vladan Tadić, koji su naglasili značaj ovakvih susreta za negovanje maternjeg jezika pripadnika srpske zajednice u susednoj zemlji.

Autor:  A.Č.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00