sreda, 20. novembar 2019.  10:40h
Pročitano 1295 puta

Otvaranje izložbe “Izgraditi ponovo: umetnici o arhitekturi” u Pančevu

U četvrtak, 21. novembra u 19 sati u Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva, biće otvorena izložba “Izgraditi ponovo: umetnici o arhitekturi” grupe autora. 

Izložba će biti otvorena od 21. novembra do 6. decembra Izložba će biti otvorena od 21. novembra do 6. decembra logo

Svoje radove će predstaviti Radoš Antonijević, Jasmina Cibic, Dušica Dražić, Milorad Mladenović, Saša Tatić, Saša Tkačenko i Lana Stojićević, a kustosi i selektori su Sonja Jankov i Branislav Nikolić.  Izložba kroz različite medije prikazuje šta se dešava s arhitekturom kada je savremeni umetnici uključe u svoje prakse i postave je u nov diskurs. “Izgraditi ponovo: umetnici o arhitekturi” deo je 14. izdanja manifestacije “Umetnost, arhitektura, dizajn” Galerije savremene umetnosti i Kulturnog centra Pančeva.

Kako savremene umetničke prakse nisu puko kopiranje ili dokumentovanje arhitekture i arhitektonskih maketa, potrebna je dublja analiza skulptura, objekata i instalacija koji su naizgled samo simulacije, replike, doplgengeri i redi-mejdi arhitektonskih zdanja. Makete, kao i sama arhitektura, označitelji su ideologija, politika, kulture i društava koji ih grade. Citiranjem ili aproprijacijom postojećih arhitektonskih objekata u svoje radove, savremeni umetnici se često kritički bave ovim ideološko-društvenim značenjima arhitekture koji se menjanju u procesima tranzicije, te imaju drugačiji značaj s istorijske distance. 

Izložbom je obuhvaćena recentna umetnička praksa stvaralaca iz postjugoslovenskog regiona koji se fokusiraju u svojim radovima kako na revalorizaciju jugoslovenskog modernizma, tako i na graditeljske prakse koje nastaju u posleratnim i kriznim periodima tranzicije. Izložba “Izgraditi ponovo: umetnici o arhitekturi” ukazuje na značaj koji savremena umetnost ima za kritičko promišljanje arhitektonskih praksi i njihovog kulturološkog značaja.

Autori izložbe izabrali su umetnike koji se kontinuirano duži period na različite načine bave ovom temom. Jasmina Cibic se u svom radu bavi odnosom arhitekture i politike, odnosno arhitekturom kao sredstvom reprezentacije moći. Saša Tkačenko kroz ironijski odnos prema nasleđu socijalističkog modernizma, podsećanju na (umalo) dostignutu utopiju Muzeja revolucije, tematizuje moć i nemoć ideološkog diskursa, njegovu betonsku brutalnost ali i nestalnost. Lana Stojićević se takođe ironijski odnosi prema zatečenom stanju, banalnoj očiglednosti nesamosvesne arhitektonske tradicije (Dženks) kloniranih i multipliciranih kuća dalmatinske rivijere, sirotinjskog pseudoklasicizma zimmer frei arhitekture. Saša Tatić je takođe okrenuta ka istraživanju neposrednog okruženja, sažimajući samu esenciju balkanske arhitekture u vidu praha nastalog mrvljenjem cigala od koje nastaju građevine na ovom podneblju. 

Dušica Dražić u instalaciji Modulus skoro da prekoračuje granicu između sveta umetnosti i stvarnosti, prostorne metafore i upotrebnog objekta, ostajući u nestabilnoj ravnoteži. Milorad Mladenović se u svom radu bavi neposrednim delovanjem u kontekstu urbanog i arhitektonskog prostora kroz medije fotografije, objekta, instalacije, intervencije i teksta, često stvaranih in situ. Mladenović, obrazovanjem i slikar i arhitekta, ostvaruje složene uvide koji su rezultat prožimanja ove dve discipline, često nepristupačni ukoliko se posmatraju samo iz jednog aspekta. Radoš Antonijević u svojoj seriji radova inspirisanih arhitekturom, kroz suočavanje i suprotstavljenje mentalne slike koju imamo o trajnosti arhitektonskih objekata, njihovoj funkciji, materijalu i razmeri, često s dosta humora, stvara paradoksalne skulpture – objekte koji nas čine nesigurnim u sopstveni sud, ali kroz proces odgonetanja viđenog dolazimo do poruke autora.

Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a biće otvorena do 6. decembra ove godine.

Autor:  PR saopštenje
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00