ponedeljak, 21. oktobar 2019.  20:57h
Pročitano 1248 puta

Marina Uzelac: o neplaniranom početku i širom otvorenim očima za buduća neplanirana skretanja

Marina Uzelac je, pored harfistkinje Hane Paraušić, još jedna naša sugrađanka koju je umetnička biografija odvela da živi i radi u Zagreb (Hrvatska).

Marina Uzelac - Autoportret Marina Uzelac - Autoportret M. Uzelac

Posle završene pančevačke Gimnazije „Uroš Predić”, Marina upisuje filmsku režiju na Akademiji umetnosti u Beogradu gde je pre tri godine i diplomirala sa filmom „Herostrat”. I mada je u međuvremenu realizovala priličan broj „kratkih i malo dužih filmskih metara“ različitih žanrova, njen autentučan potpis se prepoznaje, poštuje i traži - pre svega, kada je reč o snimanju i režiranju muzičkih spotova. 

Nedavno je Marina dala intervju časopisu „El“ (“Elle”), ženskom magazinu svetske reputacije, za izdanje namenjeno hrvatskom čitalačkom tržištu. U tom tekstu se u podnaslovu pominje naš grad čiju slavu pronosi pametna budućnost Pančeva, mladi ljudi koji uspevaju da plivaju sa glavom iznad vode i po mirnom i uzburkanom moru. Najavljujući novinarski portret naše Marine, „El“ piše: - Marina Uzelac gradi impresivan staž u mediju glazbenih spotova, a dosad je surađivala s najprominentnijim regionalnim bendovima nezavisne scene, počevši s Artan Lili, preko bendova Nežni Dalibor i Ti, dok je njezina suradnja sa zagrebačkim alt miljenicima Seine-om ovjenčana četvrtim spotom! Upravo povodom ambicioznog stop-motion spota za pjesmu Nebo, popričale smo s Marinom, koju je ljubav prije nekoliko godina, nakon završenog studija filmske režije u Beogradu, nanijela iz Pančeva u Zagreb – o prošlosti, sadašnjosti i, po svemu sudeći, blistavoj budućnosti…

 

5 Spot Seine Nebo

Foto Ivan Ščapec: kadar iz spota grupe „Seine“ (za pesmu „Nebo“) za koji je kameru, režiju i montažu uradila Marina Uzelac

 

Pančevo MojKraj (u daljem tekstu – PMK): Kada ti uradiš muzički spot, bend za koji si spot osmislila i realizovala - postaje popularniji. Tako je bilo sa Nežnim Daliborom, tako sa grupom Seine, ali pre svega sa Artan Lili. Da li je ovde reč o metafizici koja se dijalektizuje : ) Prepoznavanje energija u vremenu i prostoru ili... ?

Marina Uzelac (u daljem tekstu – Marina): Apsolutno je u pitanju prepoznavanje energije benda. Artan Lili su bili tek na pragu svoje karijere, i bilo je vrlo jasno od početka njihove priče da će to postati veliki bend, mislim da je negde ista stvar i sa bendom Seine. A Nežni Dalibor postoje već dugi niz godina, i popularni su sve vreme u alternativnim krugovima. Neposredno pre nego što smo zajedno uradili spot, imali su malo veću pauzu između albuma, pa je to možda razlog što su efekti spota doživljeni kao „nova popularnost“.

PMK: Da li je režija muzičkih spotova bila tvoja ljubav koju si želela ili ljubav koja ti se dogodila?

Marina: I jedno i drugo. Oduvek sam želela da snimam muzičke spotove, ali se sam početak desio neplanirano. Radila sam promo video za Pančevo Film festival u kojem sam želela da upotrebim muziku benda Artan Lili, njima se promo video dopao, pristali su da mi daju pesmu i pitali su me za saradnju. The rest is history, što se kaže.

PMK: A Zagreb? 

Marina: Zagreb se samo dogodio. Zaljubila sam se.

PMK: Kažu da je za profesionalnu ostvarenost najvažnije imati cilj i plan. Kako će, onda, izgledati tvojih budućih, recimo, pet godina?

Marina: Iskreno se nadam da za profesionalnu ostvarenost nije najvažnije imati cilj i plan jer ih ja nemam. Mislim da je Kurt Vonnegut u jednoj svojoj knjizi napisao „planovi imaju čudnu naviku da se nikada ne ostvaruju.“ Ja imam samo skicu puta kojim želim da se krećem i držim oči otvorene za potencijalna skretanja.

 

2 Foto Ivan Ščapec

Na slici: Marina Uzelac (foto: Ivan Ščapec)

 

PMK: Opiši Pančevo sa pet imenica.

Marina: Stari buvljak, benzen, ATP, Elektrika i pomfrit sa biberom.

PMK: Posetiocima portala Pančevo MojKraj pokloni umetnički „predah" koji smatraš da svakako treba pogledati.

Marina: Film koji me je oduvao ove godine je definitivno – „Parasite“ („Parazit“) korejskog reditelja Bong Joon-ho-a. Film se na satiričan način bavi temom sve većih klasnih razlika u Južnoj Koreji, ali to čini na neverovatno zabavan i potresan način,  istovremeno.

Pogledajte spot grupe „Seine“ (za pesmu „Nebo“) za koji je kameru, režiju i montažu uradila Marina Uzelac

Autor:  G. Vlajić
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00