nedelja, 1. septembar 2019.  18:47h
Pročitano 688 puta

Četiri pesnikinje govorile stihove u Gradskoj biblioteci Pančevo

U Gradskoj Biblioteci u Pančevu, u petak, 30. avgusta, održano je još jedno „Poetiranje“ četiri pesnikinje, članice Udruženja književnika Srbije, a nakon Beograda i Šida. 

Gordana Vlajić je govorila stihove u Gradskoj biblioteci u Pančevu u pratnji harfiskinje Sare Vlajić Gordana Vlajić je govorila stihove u Gradskoj biblioteci u Pančevu u pratnji harfiskinje Sare Vlajić G.V.

Gordana Vlajić, inače naša sugrađanka, kao i beogradske književnice Jasmina Malešević, Branka Selaković i Grozdana Lučić Lalić, već neko vreme poetiraju na istoimenim književnim događajima, sa željom da u interakciji sa publikom poentiraju demistifikujući poetski anarhizam, deleći ljubav prema pisanoj reči i afirmišući snagu lepote stiha. 

Bilo je ovo posećeno i baš lepo i drugačije veče, kako je, po završetku Poetiranja, prokomentarisao jedan od gostiju. 

Bila je ovo prilika da publika čuje, vidi i razgovara sa četiri članice Udruženja književnika Srbije, sa četiri pesnikinje i prozne spisateljice sa brojnim nagradama i objavljenim književnim delima, kao i da se u Poetiranje uključe i pisci koji su ove večeri bili u publici, poput Nade Malek i Milosave Mike Pavlović, pančevačkih književnica i Maje Karić, spisateljice i naše mlade sugrađanke.

Poeziju je učinila muzički, pa samim tim i poetski slikovitijim i Sara Vlajić, harfiskinja iz Pančeva, koja se nedavno vratila iz Tokija nakon dvogodišnjih istraživačkih studija. 

 

FB IMG 1567293679322

 

Opisujući suštinu misije ove četiri književnice, Jasmina Malešević je „Poetirala“:

„ … Pomerajući granice razuma i osećajnosti, razgovaram sa pticama. Na izvestan način razgovaram i sa piscima. Krenula sam od haosa. Od zgusnutih čestica stvaranja da bih razmrsila ponor. Jer potisnuta čežnja, ta maglovita nostalgija, večna je potreba duše da dodirne svemir. Kada se raspuknu latice iznad moje glave, slika sveta će mirisati na ljubav.“

Prof. dr Ratko Božović je u jednoj od recenzija poetiku Gordane Vlajić opisao kao prepoznatljivu po neočekivanoj dramaturgiji sa metaforama i simbolima prožetim kao suza čistom emocijom, dok za Jasminu Malešević Prof. Božović kaže da piše majstorski tako da su u njenim pesmama prisutni i neprikosnovena suština pesništva i suština bivstvovanja. Govoreći o poeziji Branke Selaković, pesnik i kritičar Zoran Bognar je istakao da je kao ostvarena u jednom zaletu  velikog nadahnuća, da je izvučena iz samog života, iz duše, iz potresno razigranih čula, iz slutnji, sumnji i preispitivanja, a u nedavnom intervjuu za „Pokazivač“, portal za kulturu, obrazovanje i priključenija, Grozdana Lučić Lalić je rekla, ujedno objašnjavajući svoju poetiku: - Pisci su u neku ruku apostoli uma, sledbenici emocija, učenici – zapisničari života, srećna sam da pripadam tom „božijem jatu“. 

 

IMG 20190831 102403

 

Uprkos različitim stilovima i tematikama, ovim pesnikinjama je zajednički sedam/osminski ritam otkucaja njihovih srca. 

Na književnoj večeri u Biblioteci osetila su se četiri rukopisa, stila i poetskih uglova osmatranja, a zajednička je bila izrazita pažnja i aplauzi publike. 

Autor:  G.V.
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Komentari  

0 #1 Sanja Trninić 03-09-2019 07:15
Bilo je predivno! Veče za pamćenje. ❤️
Odgovori

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00