sreda, 9. septembar 2015.  07:30h
Pročitano 1244 puta

PSCPD na 50. Festivalu “Mokranjčevi dani”

Pančevačko srpsko crkveno pevačko društvo sa dirigentom mr Verom Carinom otvoriće ovogodišnje, jubilarne 50. Mokranjčeve dane u petak, 11. septembra u 17 časova ispred njegove rodne kuće u Negotinu. 

Pančevački hor biće jedini predstavnik Srbije na "Mokranjčevim danima" Pančevački hor biće jedini predstavnik Srbije na "Mokranjčevim danima" PSCPD

Pančevcima je pripala čast da otpevaju himnu i 6. Rukovet “Hajduk Veljko” Mokranjca, a iste večeri, u Domu kulture u Negotinu, Pančevačko društvo, nastupiće kao jedini predstavnik Srbije. Oni će se takmičiti se sa još pet horova i to horom “Sound” iz Bukurešta, “Nazim Hikmet” iz Istanbula, “Elegija” iz Moskve, “Kalamaria” iz Soluna i “Angel Manolov” iz Sofije. 

Program svakog ansambla ocenjivaće eminentni žiri: dirigent prof. Darinka Matić Marović, kompozitor i profesor Vladimir Kranjčević i dirigent hora i orkstra RTS-a Bojan Sudžić. 

Svaki hor – učesnik Natpevavanja mora da nastupi sa minimalno 20, a maksimalno 50 pevača i mora da izvede program u efektivnom trajanju od najmanje 15, a najviše 20 minuta. 

Obavezna kompozicija za sve horove je Druga rukovet Stevana St. Mokranjca. Ostatak programa horova može biti slobodan, i trebalo bi da ravnomerno predstavi svetovnu i duhovnu muziku. 

Svi horovi dobiće plaketu za učešće, a tri prvoplasirana i odgovarajuće diplome.

Pobednik će dobiti pravo da priredi celovečernji koncert na “Mokranjčevim danima 2016”.

Otvaranje Festivala i Natpevavanje horova prenosiće RTS.

 

Autor:  Saša Janoš
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00