četvrtak, 15. avgust 2019.  20:38h
Pročitano 888 puta

Književno veče Nade Malek posvećeno najstarijim sugrađanima

Pančevačka književnica Nada Malek, članica Udruženja književnika Srbije, održala je veoma uspešno književno veče u utorak, 13. avgusta u Gerontološkom domu u Pančevu, a sa najavnim naslovom „Kad se srcem piše“.

Nada Malek na književnoj večeri u Gerontološkom domu Nada Malek na književnoj večeri u Gerontološkom domu privatna arhiva

Uprkos tropskoj vrućini, Nada Malek je zahvaljujući reputaciji lirske autorke koja se čitaocima obraća sa izrazitim poštovanjem i toplinom, uspela da napuni salu Gerontološkog doma i okupi poklonike književnosti.

Dočekana buketom dobrodošlice i raspoloženom publikom koju su pre toga zabavljali Zlatko, Dragan i Bela, muzičari na gitarama -  Nada Malek je govorila odlomke iz svojih knjiga: „Obične priče“, „Neobično obične priče“ i „Iz dnevnika Malekove“. 

Uvodnu reč o stvaralaštvu ove književnice dala je Dobrila Simović, kritičarka koja je i sama korisnica Doma.

Prijatno sam iznenađena večerašnjom srdačnošću i prisutnih i učesnika programa. Pričama sam očito dotakla srca publike, rekli su mi da ih teme kojima se bavim i moj način pripovedanja podseća na dom, ulice u kojima su odrastali, na decu. Pozdravili su me sa željom da ponovo dođem. Ovakva druženja su humanost na delu. Obećala sam da ćemo se ponovo videti i svakako ću održati obećanje. Uzajamno smo jedni drugima dotakli duše, rekla je Nada Malek nakon književne večeri.

Nada Malek u svojim pričama uvek opisuje svoje Pančevo, ulice ovog grada, kutke, parkove, obale Tamiša i svoje sugrađane. Piše o sudbinama poznatih Pančevaca i svojih prijatelja. Ne propušta da opiše događaje koji su bojili sudbine porodica, pa sam tim i prošlost Pančeva. Bez obzira na pojedinačne književne afinitete čitalaca ili kritičara koji ipak i uvek ostaju subjektivni, Nadi Malek se ne može osporiti jedinstvenost, autentičnost i doslednost u dragocenom očuvanju pančevačkih „kadrova“. Svojevrsni književni arhivar, Nada Malek zaslužuje posebno mesto u kulturološkom ramu Pančeva.

Autor:  G.V.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00