četvrtak, 15. avgust 2019.  16:22h
Pročitano 1310 puta

Just Out - najveći viteški festival u Evropi i ove godine kod manastira Manasija

Petu godinu za redom, od 23. do 25. avgusta, održaće se Festival Just Out Manasija 2019, kod manastira Manasija, uz reku Resavu, a u znak sećanja na 600 godina od kada je despot Stefan Lazarević sagradio ovo srednjevekovno zdanje sa crkvom Svete Trojice, 139 mašikula i 11 kula.

detalj s Just Out festivala 2018 godine detalj s Just Out festivala 2018 godine Just Out FB page

Domaćini manifestacije su Beli Orlovi, vitezovi iz Srbije, koji će ugostiti saborce iz više od dvadeset država: Francuska, Rusija, Ukrajina, Rumunija, Bugarska, Mađarska, Republika Srpska, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija, Češka, Slovačka, Turska, Austrija, Danska, Švedska, Belgija, Jermenija, Iran…

 

manasija etno selo

 

Viteško selo predstavlja centralni deo festivala gde se tokom dana odvijaju borbe, takmičenja u streličarstvu, bacanju koplja i sekira, različite radionice za decu na temu srednjeg veka. Jedinstvena postavka u kojoj možete videti stare zanate i srednjovekovne običaje koje prezentuju učesnici iz različitih zemalja.

 

Just out festival 2018 borbe

 

Bohurt borbe predstavljaju jedan od najatraktivnijih delova festivala i održavaju se tokom dana u viteškom selu. Bohurt je sportska disciplina nastala po uzoru na srednjovekovne turnirske borbe. Koriste se zatupljeno oružje i delimično optimizovani oklopi, radi sigurnosti učesnika. Discipline: pro-borbe, mač i štit, dvoručni mač, oružje na motki; grupne borbe 5 na 5, svi protiv svih...

Spektakularna večernja scena ispod zidina Manasije obilovaće borbama vitezova, atraktivnim kaskaderskim nastupima, muzikom i plesom u duhu srednjeg veka. Večernji program se održava u petak i subotu od 20 časova.

 

Gordana Vlajic i zaistinska srpska bajka

Na slici: Gordana Vlajić, autorka Zaistinske srpske bajke

 

Za najmlađe će biti organizovane dečje radionice sa vitezovima i predstavljanje knjige "Zaistinska srpska bajka" (Klett) sa igrokazom mladih glumaca pozorišta "Dadov". Knjigu „Zaistinska srpska bajka“ napisala je književnica iz Pančeva Gordana Vlajić.

Program je izuzetno bogat: viteške borbe, izložbe i prodaja srednjevekovnih proizvoda i nakita, iznenađenja majstora kulinarstva, stari specijaliteti od divljači, najfinija srpska vina i piva i kulturno-umetnički nastupi. 

 

manasija na izvoru najava

Na slici: etno trio Na izvoru

 

Pored ostalih, u subotu, 24. avgusta, od 19:30 časova na najvećem viteškom festivalu u Evropi, podno zidina manastira Manastija nastupiće i etno-trio "Na izvoru" koji čine Pančevka Sara Vlajić, harfa i glas i Anđelija Stojanović, glas; Anđelija Ćirić, glas.

Na Just Out festivalu, prvi put u Srbiji moći ćete da čujete neverovatan spoj moderne i srednjovekovne muzike. Veliko iznenađenje za vas spremaju francuski izvođači srednjovekovne muzike.

 

manasija najava publika

 

https://justout.rs/sr

Autor:  Pančevo MOJKraj
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00