ponedeljak, 7. septembar 2015.  07:23h
Pročitano 803 puta

Uručenjem nagrada zatvoren Drugi Pančevo Film Festival

U Dvorani Kulturnog centra Pančevo sinoć je održana ceremonija svečanog zatvaranja drugog Pančevo Film Festivala, koji se održavao od 2. do 6. septembra.

Statuetu „Dimnjak“ za najbolji film dobio je kratki film ''Arhipelazi, goli granit'', režija Dafne Heretakis Statuetu „Dimnjak“ za najbolji film dobio je kratki film ''Arhipelazi, goli granit'', režija Dafne Heretakis Neda Mojsilović

Festival su organizovali udruženja Pančevački filmski festival, u saradnji sa Kulturnim centrom Pančeva i Domom omladine Pančevo, uz podršku Grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Austrijskog kulturnog foruma.

Na završnoj večeri festivala proglašeni su i pobednici dve takmičarske selekcije, „Svetionici“ i „Rani radovi“.

U ovogodišnjoj takmičarskoj selekciji „Svetionici“ na programu je bilo devet dugometražnih i srednjemetražnih filmova, koje karakterišu radikalni autorski rukopis i izraz. Nagradu „Svetionik“ dodelio je međunarodni žiri u sastavu: Slobodan Šijan, filmski reditelj i umetnik, Dunja Kusturica, scenarista i selektorka filmskog festivala Kustendorf, Neil Young, filmski kritičar (Velika Britanija) i Mark Peranson, glavni selektor filmskog festivala u Lokarnu i urednik časopisa „Cinema Scope“ (Kanada). 

Nagradu „Svetionik“ za najbolji film takmičarske selekcije dugometražnih filmova „Svetionici“ ravnopravno dele ostvarenja „FLOTEL EUROPA”, režija Vladimir Tomić (Srbija, Danska) i “GROBLJE SJAJA”, režija Apičatpong Virasetakun (Tajland). Posebna priznanja žiri je dodelio filmovima “KARPOPUTNIK”, režija Matjaž Ivanišin (Slovenija) i “LIMBO”, režija Ana Sofi Hartman (Danska).

U takmičarskoj selekciji „Rani radovi“ predstavilo se 19 kratkih igranih, dokumentarnih, esej, eksperimentalnih i hibrid filmova iz celog sveta. Nagradu „Dimnjak“ za najbolji kratki film dodelio je žiri od 16 srednjoškolaca pod mentorstvom reditelja Ivana Ikića. 

Statuetu „Dimnjak“ za najbolji film dobio je kratki film ''Arhipelazi, goli granit'', režija Dafne Heretakis. Za najbolju režiju nagrađen je film ''Ovčije boginje'' i reditelj Fulvio Risuleo, za najbolji scenario ''Četiri razglednice za Martu'' i scenarista Hernan Talavera, za najbolju fotografiju film "Olupina" i direktor fotografije Morgan Knibbe, najbolju montažu "Satansko šipražje - JEDAN" i montažer Willy Hans. Za najbolju glumicu u selekciji „Rani radovi“ prolašena je Draginja Voganjac iz filma "Sve je više stvari koje dolaze", a za najboljeg glumca Marko Panajotović iz filma  "Izlaz u slučaju opasnosti".

Festival je zatvorio film „Panama“ Pavla Vučkovića, nakon čega je održana i projekcija pobedničkih filmova festivala.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(0 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00