utorak, 1. septembar 2015.  15:06h
Pročitano 717 puta

Sutra počinje Drugi Pančevo Film Festival

U okviru posebnih festivalskih programa i specijalnih filmskih projekcija drugog Pančevo Film Festivala koji počinje u sredu, 2. septembra, gost festivala biće i Pat Moriariti, strip umetnik iz Sjedinjenih država, a zakazana je i svetska premijera filma „Bezango, WA“. 

Film će biti premijerno prikazan 6. septembra u 18 časova, u dvorani „Apolo“. Izložbu strip radova Pata Morijaritija možete pogledati svakog dana u toku trajanja festivala, u Foajeu Kulturnog centra Pančevo.

Filmski program festivala je sastavljen od naslova sakupljenih sa raznih strana sveta, od dokumentarnih do igranih, eksperimentalnih i film eseja, kratkog, srednjeg i dugog metra, raspoređenih u više programskih celina, dve takmičarske („Svetionici“, „Rani radovi“) i nekoliko revijalnih („Svetla budućnost“, „Pafforama“, „Ponoćna jeza“, „Amplituda“).

„Bezango, WA“ je priča o nezavisnoj strip sceni severozapadne američke obale. Ovaj film prikazuje neverovatan umetnički rad i beleži istoriju, muke i evoluciju strip crtača ove regije. Jedan od aktera filma je umetnik Pat Moriariti, gost Pančevo Film Festivala, autor poznat kako po stripovima, tako i po ilustracijama, plakatima, flajerima i omotima albuma koje je kreirao za brojne bendove i izvođače. Svoju karijeru započeo je na pank sceni u Mineapolisu sredinom osamdesetih, gde je sarađivao sa izdavačkom kućom „Twin/Tone Records“ radeći na vizuelnom materijalu za bendove kao što su The Replacements, Mekons, Magnolias, Soul Asylum. Stripom se  bavi od 1987. godine kada su Fantagraphics Books u jednoj antologiji objavili njegovu  storiju o tome kako je bio žrtva pljačke, nastalu prema istinitom događaju.

Drugi Pančevo Film Festival - PAFF održaće se od 2. do 6. septembra na više lokacija u Pančevu. Filmske projekcije će se održavati u okviru šest filmskih programskih celina (takmičarske, revijalne i tematske), kao i raznovrsni prateći sadržaji festivala (koncerti, tribine, predavanja, radionice, izložbe). 

Festival organizuju mladi filmski radnici i umetnici okupljeni oko udruženja Pančevački filmski festival, u saradnji sa Kulturnim centrom Pančeva i Domom omladine Pančevo, uz podršku Grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Austrijskog kulturnog foruma. Cilj PAFF-a je promocija nezavisne autorske kinematografije, kao i filmova visokobudžetne produkcije koji neguju originalan i kinematografski uzbudljiv pristup narativu, formi, strukturi i estetici. 

 

 

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00