četvrtak, 21. februar 2019.  22:17h
Pročitano 3103 puta

Na Sajmu turizma u Beogradu predstavljene znamenite ličnosti Pančeva

Na štandu Turističke organizacije Vojvodine Pančevo se predstavilo predavanjem o znamenitim ličnostima Pančeva. Nikola Vlajić, autor knjige "Kuće i ljudi" o poznatim Pančevcima i kućama u kojima su živeli, u okviru pratećeg programa na Sajmu turizma održao je veoma interesantno predavanje "Znamenite ličnosti Pančeva“, u organizaciji Turističke organizacije Pančevo.

Nikola Vlajić je održao predavanje na temu "Znamenite ličnosti Pančeva" Nikola Vlajić je održao predavanje na temu "Znamenite ličnosti Pančeva" Pančevo MOJKraj.rs

Posetioci Sajma iz priče Nikole Vlajića mogli su da saznaju ponešto iz života o 30 poznatih ličnosti koje su ostavile dubok trag u 19. i početkom 20. veka u Pančevu. 

Pančevci mogu da se pohvale da su jedan deo svog života i radnog veka u njihovom gradu proveli i Miloš Crnjanski, Jovan Jovanović Zmaj ili Miroslav Antić. Crnjanski je bio profesor u gimnaziji, Zmaj je radio kao lekar i izdavao je časopis "Žiža", a Mika Antić je bio novinar u "Pančevcu". Među značajnim poznatim Pančevcima su i prota Vasa Živković, pesnik i poklonik kulture, doktor Svetislav Kasapinović, vatreni borac za prava Srba u Austro-ugarskoj, slikari Konstantin Danil, Stevan Milosavljević, Stojan Trumić, Zoran Petrović, Milan Butozan.

 

IMG 3f84b77fdc455755ff1e8a6dbb489469 V

 

Svi znaju za Iliju Milosavljevića Kolarca, velikog dobrotvora srpskog naroda, ali je manje poznato da je on dugo živeo u Pančevu, uspešno se bavio trgovinom i u Beograd se preselio tek posle smrti voljene supruge. Vlajić je predstavio i Braću Kamenka i Pavla Jovanovića, Đorđa Vajferta, Mitu Topalovića, Milana Ćurčina, Stevana Milosavljevića, Jovana Pavlovića, Adama Kosanića...

Kao zavičajnog pisca i istoričara, direktora biblioteke i arhiva, treba pomenuti i Mihovila Tomandla, a među ženama istakle su se narodni heroj Olga Petrov i Olga Smederevac, koja je imala salon u kome su se okupljali najznačajniji umetnici pre Drugog svetskog rata. Ne treba zaboraviti još jednu žensku osobu, Ljubicu Hadžipavlović, koja je čitav život posvetila dobrotvornom radu. 

U kratkim crtama predstavljeni su i naučnik Vladimir Mošin, Emilijan Čarnić, Milorad Bata Mihailović, Mladen Markov, pisac, Olja Ivanjicki koja je rođena u Pančevu... Čak i ako ste čuli za svakog od njih, iznenadili biste kakve sve detalje iz njihovog života zna Nikola Vlajić.

 

IMG d7242fbe49cf344e4932c362f8d8c99f V

Autor:  Pančevo MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(13 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00