petak, 8. februar 2019.  13:16h
Pročitano 1602 puta

„Književnost u četiri godišnja doba: zima“ u Pančevu 22. i 23. februara

Predstojeći međunarodni književni festival “Književnost u četiri godišnja doba: zima” održaće se 22. februara pod pokroviteljstvom Grada Pančeva.

Kulturni centar Pančevo Kulturni centar Pančevo Pančevo MOJKraj.rs

Ove zime Pančevo će biti grad susreta pisaca iz naše regije. Radi se o međunarodnom književnom festivalu koji se svakog godišnjeg doba održava u drugom gradu s namerom da okupi domaće i strane pisce, predstavi njihovu umetnost i doprinese dijalogu i razumevanju, te pomogne u širenju prisutnosti različitih književnih praksi i poetika. 

Kako je u svom tekstu Marijan Grakalić, književnik, napisao u Srbiji upravo Pančevo i njegovi autori domaćini su svojim kolegama iz susedstva. Iz Slovenije dolaze Iztok Osojnik i Dean Koban, iz Hrvatske Enes Kišević, Dražen Katunarić i Marijan Grakalić, iz Bosne i Hercegovine Dino Porović, Tamara Čapelj i Jasmina Hanjalić, a iz Makedonije Borče Panov i Jovica Ilić. 

Srbiju u ovom susretanju predstavljaće autori iz Pančeva: Jasmina Topić, Miloš K. Ilić, Predrag Almažan, Vule Žurić, Dejan Bosnić i Nemanja Rotar. 

Autori će nastupiti i u Gradskoj biblioteci u Vršcu, gradu koji, takođe, neguje međunarodne susrete pisaca i ima viševekovnu istoriju književnog života. 

Pančevo – Grad susreta treći je u nizu Festivala književnosti u četiri godišnja doba. 

Prvi je letos održan u hrvatskom gradu Zelini nadomak Zagreba, dok se jesenas ista manifestacija održala u Sarajevu u Bosni i Hercegovini. Nakon Pančeva, festival će se na proleće preseliti na nekoliko dana u Sloveniju. Nastupi i druženja pisaca iz regije na neki način tako i simbolički slede kozmičke vegetativne promene kroz godinu nastojeći umetnost učiniti vidljivom i prisutnom u društvu u svakom dobu. Otvorenost sredine i entuzijazam autora zasigurno tako kroz ovu manifestaciju čine bogatijim celokupni kulturni život, napisao je Marijan Grakalić, književnik o ovoj manifestaciji.

Festival će u Pančevu biti održan 22. i 23. februara u ustanovama kulture u ovom gradu.

 

Pancevo grad susreta plakat

Autor:  Pančevo MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00