ponedeljak, 10. decembar 2018.  23:01h
Pročitano 1894 puta

Predstavljanje srpske dečje književnosti u Moskvi

U Moskvi je 8. decembra održana promocija književnosti za decu na srpskom jeziku, na kojoj su se najmlađi Moskovljani upoznali sa bajkama, folklorom, pesmama, običajima i tradicijom naše zemlje.

Slavenko Terzić, Tamara Obradović, Olga Monina, Predrag Obradović, Julija Brikova i Dejan Bosnić u Moskvi Slavenko Terzić, Tamara Obradović, Olga Monina, Predrag Obradović, Julija Brikova i Dejan Bosnić u Moskvi S.R.G.

Ova priredba je deo projekta „Otkrivamo države“  koji je osmislila i koji realizuje Centralna dečja biblioteka Rusije (RGDB) koja u svom fondu ima više od osam miliona naslova, u čijim velelepnim prostorijama je i održano predstavljanje Srbije. 

Prisutne je pozdravio Nj. E. Slavenko Terzić, ambasador Srbije u Moskvi, izražavajući zadovoljstvo što se i kroz književnost za decu i kroz uzajamno darivanje knjiga, kao i bilingvalno izdavaštvo uspostavljaju nerazrušivi mostovi između Rusije i Srbije, jer projekat „Otkrivamo države“ ima za cilj kulturološko obrazovanje dece, što je od neprocenjivog značaja.

Deci i prisutnima se obratila i Olga Monina, savetnica direktorke RGDB-e, kao i Dejan Bosnić, direktor Biblioteke grada Pančeva koji je tom prilikom predstavio dvojezičnu knjigu “Ježić u gostima kod Trešnjica“ Julije Brikove, spisateljice za decu. Ova je bajka nedavno prevedena sa ruskog na srpski jezik u izdanju Gradske biblioteke Pančevo.

Čast da bude posebno predstavljena i poklonjena biblioteci u Moskvi, zajedno sa još stotinak knjiga za decu na srpskom jeziku, imala je dečja knjiga „Zaistinska srpska bajka“ – čudesna priča od koje se postaje zauvek neizgubljiv, književnice Gordane Vlajić. Ovu knjigu, koja su nosilac dve nagrade za najbolje dečje izdanje godine (2016, IK Klet) Ruskoj dečjoj biblioteci je uručio Predrag Obradović, predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva iz Pančeva. Ovo Društvo je, inače, i organizator projekta „Dvojezična bajka“ u okviru koje će „Zaistinska srpska bajka“ biti prva srpska dečja knjiga objavljena dvojezično, na srpskom i ruskom jeziku.

Zahvaljujući projektu Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Dositej Obradović“ iz Pančeva, dečja biblioteka u Moskvi i Gradska biblioteka Pančeva su jedna drugoj poklonile po sto knjiga, pa će tako Gradska biblioteka Pančevo, uz podršku ambasade Ruske Federacije u Beogradu i angažovanje direktora Dejana Bosnića, otvoriti Odeljenje literature na ruskom jeziku, a Centralna ruska dečja biblioteka u Moskvi je, uz podršku ambasade Srbije i resora kulture Grada Pančeva, ovom prilikom otvorila Odeljenje srpske dečje književnosti. Do sada je u moskovskim, i uopšte ruskim bibliotekama, bilo teško naći ijednu knjigu na srpskom jeziku i ovo je prvo bibliotečko odeljenje srpske književnosti u Rusiji. U planu je da se u nastavku ovog projekta i narednim promocijima srpske kulture u više gradova Rusije osnivaju odeljenja srpske književnosti, a da se istovremeno otvore ista takva odeljenja ruske književnosti u bibliotekama širom Srbije.

Male ruske čitaoce i njihove roditelje posebno je obradovao prigodan kulturno-umetnički program: nastup ruskog i srpskog folklora, izvorne pesme Srbije i interaktivna prezentacija o kulturi i običajima u Srbiji, sa kreativnim radionicama „Orao-simbol Srbije“ i „Ježić u gostima kod Trešnjica“ po istoimenoj bajci Julije Brikove. Ova bajka je, inače, prvenac projekta „Dvojezična bajka“ Društva srpsko-ruskog prijateljstva, čija se promocija uskoro očekuje i u Srbiji.

Tamara Obradović, idejni tvorac ovog projekta, urednica Društva srpsko-ruskog prijateljstva iz Pančeva i doktorant ekonomije na Finansijskom univerzitetu pri vladi RF u Moskvi je, obraćajući se prisutnima, posebno istakla da će ovo Društvo nastaviti sa objavljivanjem savremenih bajki srpskih i ruskih autora na oba jezika, kako bi najmlađi ljubitelji knjige u Srbiji i Rusiji odrastali uz priče koje će im otkriti bliskost ruskog i srpskog jezika, kulture i tradicionalnih vrednosti.

Tokom posete Moskvi, Dejan Bosnić i Predrag Obradović su bili gosti i Smart biblioteke «Ana Ahmatova» u Moskvi, prve visokotehnološke eksperimentalne biblioteke u Rusiji, kakvih je svega nekoliko na svetu. Tom prilikom je održan sastanak o mogućnostima saradnje na zajedničkim inovacionim projektima.

Autor:  S.R.G.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00