petak, 16. novembar 2018.  21:37h
Pročitano 1543 puta

Sistem manjinskog informisanja je veoma važan za evropski put Srbije

Model informisanja na jezicima nacionalnih manjina koji funkcioniše u Republici Srbiji je, bez sumnje, jedan od elemenata koji daje pozitivan doprinos evropskom putu naše zemlje, stav je panela „Da li i kako manjinski mediji utiču na proces evrointegracije“, održanog danas u okviru Druge Evropska konferencija posvećena manjinskim i lokalnim medijima.

Đorđe Vukmirović, Dalila Ljubičić i Valentin Mik Đorđe Vukmirović, Dalila Ljubičić i Valentin Mik AP Vojvodina

Govoreći o tom modelu čija praktična primena je, zbog njene nacionalne strukture, najvećim delom vezana za AP Vojvodinu, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Đorđe Vukmirović je rekao da njega čini tri segmenta: listovi čiji osnivači su nacionalni saveti nacionalnih manjina, Radio-Televizija Vojvodine (RTV) koja, kao regionalni javni medijski servis, program proizvodi i emituje na čak 15 manjinskih jezika, i regionalni i lokalni mediji čiji osnivači su privatna lica ili organizacije civilnog sektora.

Za sunfinansiranje 22 lista čiji osnivači su nacionalni savete ove godine smo izdvojili oko 275 miliona dinara ili pet odsto nego prošle godine, a slično povećanje može da se očekuje i u 2019. U direktnom finansiranju RTV ne učestvujemo, jer to ne predviđa zakon, ali je upravo aktuelna Pokrajinska vlada pokrenula gradnju nove zgrade te medijske kuće koja će biti gotova naredne godine. Konačno, za projektno sufinansiranje manjinskih medija izdvajamo četiri puta više sredstava nego što je izdvajala prethodna administracija, precizirao je Vukmirović.

Stav da je postojeći model informisanja na jezicima nacionalnih manjina koji se primenjuje u Republici Srbiji dobar, potvrdila je i izvršna direktorka Asocijacije medija Dalila Ljubičić, naglasivši da je za njih veoma važno i organizovanje u okviru profesionalnih asocijacija preko kojih će lakše ostvariti i sopstvene interese.

Učesnicima panela se, u video javljanju, obratio se i poslanik u Evropskom parlamentu Andor Deli koji je naglasio da kvalitet srpskog modela informisanja na manjinskim jezicima nedvosmisleno potvrđuje i njegova uporedba sa modelima drugih zemalja, uključujući i zemlje Evropske unije.

Deli je dodao da se, u evropskim okvirima, veoma blagonaklono gleda i na naš model osnivanja nacionalnih saveta nacionalnih manjina kao način očuvanju njihovog nacionalnog identiteta.

Drugu evropsku konferenciju o manjinskim i lokalnim medijima je, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Ministarstva kulture i informisanja i Grada Novog Sada, organizovala novosadska agencija „Medija pont“.

Autor:  PR saopštenje
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00