utorak, 30. oktobar 2018.  11:23h
Pročitano 1232 puta

Krištof Bačo Triad na džez festivalu u Pančevu

Ambasada Mađarske i Collegium Hungaricum - Odeljenje za kulturu Ambasade Mađarske, u sklopu manifestacije "Nedelje mađarske kulture u Srbiji", u saradnji sa 21. Pančevačkim džez festivalom, predstavljaju Krištof Bačo Triad, u petak, 2. novembra, u 20 časova, u Kulturnom centru Pančeva.

Krištof Bačo Triad Krištof Bačo Triad promo

Mađarski saksofonista i kompozitor Krištof Bačo paradigmatski je primer uspešnog, modernog, evropskog džez muzičara. Školovan na "Franc List" muzičkoj akademiji u svojoj zemlji, obrazovanja nadograđenog u Parizu i potom na čuvenom Berkliju u SAD, već tokom godina formiranja odsvirao je pregršt turneja i koncerata širom Evrope, Amerike i Japana. Okušao se u raznim stilovima džeza, od pravovernog bapa do etno i fank uticaja, sve do upliva eksperimentalnog zvuka. Diskografski veoma aktivan skoro dve decenije, poslednjih godina je naročito aktuelan s postavom „Triad”.

Kako i samo ime kaže, reč je o trio postavi koju čine njegovi stari saradnici – pijanista/klavijaturista Arpad Cumo i bubnjar Marton Juhas. 

Da je reč o ozbiljnom projektu u svakom pogledu, dokazuje i činjenica da je na njihovom prošlogodišnjem albumu „Pannon Blue” gostovao čuveni gitarista Lionel Lueke. Stilski i svirački zaokruženo izdanje, objavljeno za „BMC Records”, zasluženo je izvojevalo nagradu za najbolji mađarski džez album u 2017. godini. Bačovi planovi tu ne prestaju, jer je već u najavi i sledeći album na kome će rolu gitariste zauzeti još jedan renomirani gost, ovoga puta Gilad Hekselman. Premda od muzičara iz centralne ili istočne Evrope često očekujemo barem trunku etnoegzotike, Bačo – barem u ovoj postavi – zvuči kao da je oduvek živeo s druge strane Atlantskog okeana. U njegovom sviranju reflektuju se stilovi raznih neobaperskih saksofonista današnjice – od Džošue Redmana do Krisa Potera. I na aranžerskom planu priziva asocijacije na moderno-kreativni zvuk njujorške glavne struje, u kome prepliće harmonski intrigantne teme, virtuozne solo deonice i dinamične ritmove. Navikli smo kako na mađarske ansamble s world music uplivima, tako i na ozbiljne protagoniste evropske fri džez scene iz ove zemlje, no uz „Triad” dobijamo zaokruženu sliku o sredini s vitalnom džezerskom krvnom slikom, te sastav spreman da podari Pančevu koncert za pamćenje.

Pažnja mađarske kulturne diplomatije do kraja sledeće godine usmerena je prema Zapadnom Balkanu. Ministarstvo spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske u Srbiji organizuje manifestaciju "Nedelje mađarske kulture" od oktobra 2018. godine do februara 2019. godine. Cilj manifestacije Nedelje mađarske kulture je da Mađarsku predstavi kao modernu i kreativnu zemlju koja stavlja u fokus svoju kulturnu šarenolikost, držeći korak sa najsavremenijim kulturnim pravcima, pritom poštujući i održavajući tradicionalne vrednosti i kojoj su važni bliži i dalji južni susedi - koje pomaže - smatra ih svojim prijateljima i podržava njihovo priključenje Evropskoj Uniji. Posebnu aktuelnost manifestaciji daje međunarodna migraciona kriza, koja menja značaj regije u kreiranju bezbednosne i spoljno političke okoline, dok se nepromenjivo značajni spoljno ekonomski i nacionalno politički interesi vežu uz zemlje regiona. Uprkos navedenom, kulturna dostignuća mađarske nacije i naše domovine, kao i naše vrednosti su malo poznate u regionu. Možemo reći da još nije bilo primera za tako sveobuhvatajuću kulturnu „akciju“ većih geografskih razmera.

Autor:  PR saopštenje
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00