sreda, 24. oktobar 2018.  13:14h
Pročitano 1644 puta

Seminar o primeni autorskih prava na pozajmljivanje knjiga

U Talinu (Estonija) 23. oktobra je počeo dvodnevni seminar o implementaciji i primeni sistema autorskih prava na pozajmljivanje knjiga iz biblioteka u zemljama EU. 

Gordana Vlajić i Miodrag Jakšić u Talinu (Estonija) i Tit Aleksejev, predsednik Unije pisaca Estonije i član UO Evropske asocijacije pisaca i Trond Andresen, sekretar za inostrane poslove norveške asocijacije pisaca i prevodilaca, NFFO Gordana Vlajić i Miodrag Jakšić u Talinu (Estonija) i Tit Aleksejev, predsednik Unije pisaca Estonije i član UO Evropske asocijacije pisaca i Trond Andresen, sekretar za inostrane poslove norveške asocijacije pisaca i prevodilaca, NFFO Privatna arhiva

Mada je Srbija jedna od prvih članica Evropske asocijacije pisaca, sa uvođenjem naplate autorskih prava na knjige pozajmljene iz biblioteka - još nije ni počela. 

Zahvaljujući Miodragu Jakšiću, članu UO Udruženja književnika Srbije i Gordani Vlajić, članici UKS-a, naša zemlja se najzad priključuje ovoj inicijativi koja je zaživela u više zemalja EU.

Seminar pod nazivom Public lending right (PLR, Autorska prava na pozajmljivanje knjiga), okupio je na dvodnevno (23-24. oktobar 2018) radno zasedanje predstavnike 11 zemalja: Estonije, Norveške, Finske, Latvije, Litvanije, Bugarske, Rumunije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Mada je Srbija, prema rečima Mirijam Diokarec (Myriam Diocaretz), generalne sekretarke EWC, Evropske asocijacije pisaca, još pre više od 10 godina, među prvima pristupila ovoj evropskoj organizaciji, ovo je prvi put da su se predstavnici Udruženja književnika Srbije odazvali pozivu iz Brisela, pre svega zahvaljujući spisateljskoj odgovornosti Miodraga Jakšića, člana UO Udruženja književnika Srbije i Gordane Vlajić, članice ovog Udruženja i Komisije za obeležavanje jubileja i značajnih datuma.

 

received 200758370817808 2

Gordana Vlajić i Miodrag Jakšić, konsultacije pred govor kojim Srbija inicira primenu PLR sistema

 

Miodrag Jakšić je, prepoznavši važnost impementacije ovog sistema u Srbiji, u svom današnjem izlaganju izneo spremnost Srbije da se krupnim koracima pridruži zemljama EU koje ovaj sistem najuspešnije sprovode, kao što su, na primer, Norveška, Švedska i Slovenija, ali i eksplicitno zatražio podršku Brisela, odnosno Evropske asocijacije pisaca.

Nakon govora Miodraga Jakšića, Trond Andresen (Trond Andreassen), sekretar za inostrane poslove norveške Asocijacije pisaca i prevodilaca (NFFO), koja je i suorganizator ovog seminara, pohvalio je nedvosmislenu izjavu Miodraga Jakšića, nazvavši je jasnom i iskrenom, i obećao traženu pomoć.

Ovo je istorijski trenutak za status srpskih pisaca, prevodilaca, ilustratira... Pošaljite nam precizne zahteve u cilju što efikasnije realizacije zakonske regulative i primene naplate autirskih prava na pozajmljivanje knjiga iz biblioteka, i mi ćemo vam dati neophodnu podršku i pomoć, izjavio je Andresen.

PLR je skraćenica od Public Lending Rights, a PLR sistem je implementacija i primena obračuna i isplate autorskih prava piscima, prevodiocima, ilustratorima... na pozajmljivanje knjiga iz biblioteka. Jučerašnji govornici u Talinu, složili su se da je uspešna primena PLR sistema nemoguća bez podrške državnog Ministarstva za kulturu kao i zajedničke kampanje svih učesnika u procesu nastajanja knjiga poezije, proze, dečjih, za odrasle, slikovnica, enciklopedija, zajedničkih publikacija, naučnih studija... kao što su pisci, prevodioci, ilustratori, fotografi...

 

IMG 20181023 100449 2

 

Miodrag Jakšić i Gordana Vlajić će intenzivirati napore za uvođenje PLR sistema u Srbiju što bi doprinelo egzistencijalnom ali i društvenom statusu kreativaca koji rade na nastanku knjige, ali i međunarodnom statusu Srbije koja prati unapređenje položaja kulture i radnika u kulturi.

 

IMG 20181023 151130 2

Na slici: Gordana Vlajić sa predstavnicama iz Hrvatske

Autor:  G.V.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00