sreda, 26. septembar 2018.  15:19h
Pročitano 1636 puta

World music festival 16. Ethno.com u Pančevu

Jedan od najdugovečnijih world music festivala u Srbiji, Ethno.com, održaće se u Pančevu šesnaesti put, 28. i 29. septembra, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva.

Jedan od najdugovečnijih world music festivala u Srbiji, Ethno.com, održaće se u Pančevu šesnaesti put, 28. i 29. septembra Jedan od najdugovečnijih world music festivala u Srbiji, Ethno.com, održaće se u Pančevu šesnaesti put, 28. i 29. septembra vizual

Umetnički direktor festivala, ugledni violinista Filip Krumes, odabrao je dva koncerta i muzičku predstavu (mjuzikl), koji na najbolji način sumiraju domaću world music scenu. 

Prve festivalske večeri, nakon ceremonije svečanog otvaranja, nastupiće dva sastava: duo Nebojše i Bojane Brdarić i grupa Belo platno. Drugo veče festivala rezervisano je za posebni događaj, jevrejsku muzičku predstavu „Josef i njegova braća“ u izvođenju Hor “Braća Baruh” i sastava Shira u’tfila, uz naraciju Vanje Ejdus. 

Duo Nebojše i Bojane Brdarić nastupiće u petak, 28. septembra u Dvorani Kulturnog centra u 20 sati. Nebojša i Bojana Brdarić se, od detinjstva, bave i neguju tradicionalnu muziku sa teritorije Balkana. Godine 2016. dolaze na ideju da okupe vokalni sastav koji će obradjivati tradicionalne melodije i harmonizovati ih u umetničkom duhu, u cilju popularizacije tradicionalne muzike i očuvanja pevačkog nasleđa.

 

Brdarici

Na slici: Brdarići (promo)

 

Sastav Belo platno na programu je prve večeri festivala, od 21:10h, takođe u Dvorani Kulturnog centra. Grupa Belo platno ove godine proslavlja dvadesetogodišnjicu postojanja. Osnovnu odliku muzike Belog platna čine balkanski modalni stil, upečatljivi ženski i muški glasovi, kao i sviranje na tradicionalnim muzičkim instrumentima, te stare pesme na lokalnim dijalektima. Repertoar grupe je baziran na tradiciji Kosova i Metohije, uz izlete u oblasti sa srodnim i sličnim muzičkim nasleđem: jug Srbije, Makedonija, Bugarska i Grčka.

Druge festivalske večeri od 20 sati publika će imati prilike da uživa u posebnom scenskom spektaklu, mjuziklu „Josef i njegova braća“. Reč je o najstarijoj zapisanoj jevrejskoj muzičkoj predstavi. Ideja za ponovnu inscenaciju ovog dela nastala je iz želje da se oživi muzika biblijske poeme “Las Coplas de Yosef Ha-Tsadik” koju je na Ladinu napisao Abraham Toledo u 17. veku u Istanbulu. Shira U'tfila se bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka. Inspiraciju za svoju muziku pronalazi u bogatstvu balkanske, jevrejsko-španske, otomansko-turske i arapske muzičke tradicije. Hor “Braća Baruh” iz Beograda, osnovan je 1879. godine kao “Srpsko jevrejsko pevačko društvo”. Promenio je naziv 1952.godine u sadašnji u spomen na trojicu braće iz poznate jevrejske porodice Baruh iz Beograda, stradale u pogromima početkom II svetskog rata. Neki istraživači tvrde da je reč o najstarijem jevrejskom horu na svetu.

Ethno.com Festival je posvećen istraživanju i prezentovanju autorskih vizija tradicionalne muzike naših najznačajnijih muzičara, ali i promovisanju umetnika posvećenih izvođenju narodne muzike u njenom autohtonom obliku. Programska koncepcija koja sukobljava suprotne pristupe tradicionalnoj muzici predočavajući publici istovremeno njeno izvorište i moguće ishodište je jedinstvena u festivalskoj punudi ne samo Vojvodine i Srbije, već i regiona. Pored toga, deo programa festivala čine predavanja posvećena aktuelnim etnomuzikološkim i opšte folklorističim pitanjama, koja svoj odraz nalaze i na savremenoj izvođačkoj sceni. Umetnički direktor prvih deset izdanja festivala je dr Selena Rakočević, etnomuzikološkinja. Mesto direktora festivala 2013. godine preuzima violinista Filip Krumes, a orijentacija festivala se okreće ka world music sceni.

PROGRAM 16. ETHNO.COM

Petak, 28.9. 
u 20:00

Svečano otvaranje
Koncert NEBOJŠA I BOJANA BRDARIĆ
Vokalni sastav čine: Bojana i Nebojša Brdarić, Jelena Pećaranin, Nevena Čiplak
Dvorana Kulturnog centra

u 21:10
Koncert BELO PLATNO
Danijela Milošević - vokal, perkusije
Anastasija Ostojić - vokal
Vladimir Simić - lauta, svirale, voc
Sinan Aćifović - klarinet
Predrag Manov - buzuki
Goran Milošević - perkusije, vokal
Dvorana Kulturnog centra

Subota, 29.9. u 20.00

Jevrejska muzička predstava „JOSEF I NJEGOVA BRAĆA“ (Las coplas de Yosef Ha-Tsadik)
Dramatizacija i režija: Stefan Sablić
Prevod sa Ladina: Drita Tutunović
Kompozitori: Stefan Sablić, Nenad V. Khan, Aleksandar Simić
Narator: Vanja Ejdus
Jakov: Mladen Andrejević
Muziku izvode: Hor “Braća Baruh”, Shira u’tfila 
Dvorana Kulturnog centra

Autor:  PR saopštenje
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00