sreda, 19. septembar 2018.  14:25h
Pročitano 1031 puta

Pančevo jedan od domaćina Međunarodnih susreta pisaca

Od 19. do 24. septembra, održaće se 55. Beogradski međunarodni susreti pisaca koji će ove godine okupiti 38 pisaca iz 24 zemlje.

U okviru 55. beogradskih međunarodnih susreta pisaca, ove godine će i Pančevo, uz još trinaest srpskih gradova, biti jedan od surealizatora manifestacije U okviru 55. beogradskih međunarodnih susreta pisaca, ove godine će i Pančevo, uz još trinaest srpskih gradova, biti jedan od surealizatora manifestacije plakat

Na tradicionalnom koktelu kod gradonačelnika Beograda, u Skupštini grada, u četvrtak, 20. septembra goste će pozdraviti reditelj i pisac Emir Kusturica, koji će tom prilikom i otvoriti Međunarodne susrete.

Zahvaljujući angažovanju Gradske biblioteke Pančevo i saradnji sa Gradskom upravom i Narodnim muzejom Pančevo, naš grad ove godine ima čast da bude domaćin: Enteli Kasi, predsednici PEN Centra Albanije i članici Predsedništva svetskog PEN Centra, Antoanu Simonu, uglednom francuskom piscu i rumunskom piscu i izdavaču Lučijanu Aleksijevu. Naime, nakon dva dana provedenih u Beogradu, pisci iz 24 države, podeljeni u grupe, posetiće četrnaest gradova, među kojima i Pančevo.

U petak, 21. septembra, od 19 sati, gosti će održati književno veče u Gradskoj biblioteci Pančevo, a domaćini će im biti pančevačke pesnikinje Jasmina Topić, Jasna Milićev, Aleksandra Mihajlović i Gordana Vlajić. Nakon što će sutradan obići Narodni muzej Pančevo, pisci iz Albanije, Francuske i Rumunije će produžiti u Vršac, na naredni književni događaj.

Inače, urednik tribine "Francuska 7" i dugogošnji član Odbora za međunarodnu saradnju Miljurko Vukadinović, član Udruženja književnika Srbije, rekao je da samo dobre stvari mogu da izdrže bitku sa vremenom i sa nedaćama koje su se dešavale na ovim prostorima i da o tome svedoči 55. izdanje Beogradskih susreta pisaca. Dugogodišnjoj tradiciji i dobroj organizaciji svakako doprinosi i saradnja sa drugim gradovima.

Dorit Silverman, potpredsednica Udruženja hebrejskih pisaca, koje okuplja između 500 i 600 književnika, kaže da je počastvovana učešćem na 55. Beogradskim međunarodnim susretima pisaca i da je ubeđena da je srpska literatura vrlo važna. 

Voleli bismo da bolje upoznamo vaše pisce i književnost, da spoznamo sa čim se sve suočavate, šta okupira vaš um, rekla je Silverman u izjavi medijima.

Pesnik Adam Puslojić, član Udruženja književniak Srbije ali i počasni član Rumunske akademije umetnosti, podsetio je da su Beogradski međunarodni susreti tokom više od pet decenija postojanja okupili najznamenitija imena svetske književnosti. 

Neki su već bili nobelovci, a neki su ubrzo to postali. Da pomenemo samo Sola Beloa, Česlava Miloša, Josifa Brodskog. Gost je bio i američki pesnik Alen Ginzberg, zatim Nikita Stanesku i Marin Soresku, najveći posleratni rumunski pesnici. Naši susreti su imali vrlog domaćina i u srpskom nobelovcu Ivi Andriću, kao i u Vasku Popi, Meši Selimoviću, Desanki Maksimović, Danilu Kišu", istakao je Puslojić prisećajući se, sa osmehom, da je bio prva godina na svetskoj književnosti, a Danilo Kiš četvrta, kada su ravnopravno nosili kofere gostima Beogradskih susreta pisaca.

 

AKO JE SVET DIVLjI ANjA…

Ako je svet divlji, Anja…
Njegova trula kora od soli i snova je stranica
Na kojoj pisaćeš našu priču
Bojama zemlje, vatre i vode
Oblikovaćeš čitav svet u potpunosti
Ovaj svet koji sada lije a potom
Kost i meso 

Ako se odžak ruši, Anja…
Pepeo će ostati u kaminu
Zvezde će ući u formaciju kamena temeljca
Kuće tvoga dede
Svetlo će se protezati poput njegovih ruku
Koje su nekada prekrivale duvan
Novinskim listovima
Mesec će ti pokazivati drugu stranu
Prepunu svilenih reči majčinih
Sve dok i sam ne postane pun u kruni nebeskoj 

Doba će se promeniti, Anja…
Voćke će zreti
Narovi, narandže, masline
Verovatno te prelepe oči
Prosvećene kiselim životom
Jabuke će padati na zemlju
I vitice neće popucati
Kestenje će se raspuknuti o tvoju prelepu glavu
Boja će se održati u tvojoj kosi
Plešući na vetru bez kraja i konca
Videćeš zemlju u kojoj spi seme života
Slasno zrnevlje semena nade
Ispod snežnog pokrivača
Plesaćeš po ledu balerino moja
A ja ću biti taj leptirić negde u blizini plamena
Tek tada ćeš dete moje
Umeti voleti sve ljude
Uprkos gorčini, žalosti, bolesti i ludilu 

Sve ćeš već videti, Anja…
Ležaćeš u bolovima
Srce će ti biti slomljeno
A potom ćeš se iznova uzdići
Popećeš se na planinu
Napićeš se meda i vina
Postaćeš majka i žena
I zauvek ćeš ostati ćerka i sestra
Slatko čedo svetlosti 

Ti si sveta ljubav života, Anja…
I ako je svet divlji,
Njegova je kora zemlja
Po kojoj ćeš doveka život saditi! 

Autor: Entela Kasi
Prepevala sa engleskog: Nina Simić

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00