subota, 28. jul 2018.  08:46h
Pročitano 1008 puta

Ustanove kulture u gradu i naseljenim mestima završile Programe rada za narednu godinu

Od prošle godine ustanove kulture u gradu i naseljenim mestima već tokom leta moraju imati spremne programe rada za narednu godinu.

Nemanja Rotar, član Gradskog veća za kulturu i omladinu Nemanja Rotar, član Gradskog veća za kulturu i omladinu N.R.

Pančevačke ustanove kulture i ove godine su taj posao završile na vreme, tako da su članovi Gradskog veća u Pančevu na jučerašnjem zasedanju usvojili programe rada svih ustanova kulture u gradu i naseljenim mestima za 2019. godinu.

Nemanja Rotar, član Gradskog veća resorno zadužen za kulturu i omladinu istakao je da sve ustanove kulture u Pančevu i naseljenim mestima osmišljavaju prilično ambiciozne programe, ali da je posebno bitno što se u najvećem broju ti programi i realizuju.

To je pohvalno, posebno ako se uzme u obzir celokupna situacija i pogled na kulturu generalno na državnom planu koja nije imala takav zamah. Ovde u Pančevu mi smo malo drugačije razmišljali i davali smo veći postotak za kulturu u odnosu na celokupan budžet nego što je to slučaj s republikom. Republika izdvaja za kulturu ispod 1%, a mi u Pančevu od 6 do 10 %, u zavisnosti od godine i priliva u budžet, što smatram veoma značajnim za jednu lokalnu sredinu koja je prepoznala kulturu kao jedan bitan faktor u svom razvoju. Tako ćemo raditi i ubuduće, obrazložio je Rotar.

On je podsetio da na teritoriji Grada Pančeva postoji i devet Domova kulture po naseljenim mestima.

Naglašavam da je to redak slučaj u ovoj zemlji, gotovo smo usamljeni kada je u pitanju sistem domova kulture po naseljenim mestima. I za domove kulture u naseljenim mestima se znatna sredstva izdvajaju za programe. Ako ne na početku godine, onda kasnije kroz rebalanse, dodatke, pojedinačna davanja, uspevamo da održimo kvalitet programa i u naseljenim mestima koja su prilično velika u odnosu na neke druge sredine u Srbiji. Naše seoske sredine imaju po 10.000 stanovnika, a znate da su to po mnogim mestima u Srbiji gradovi i opštine. Pokušavamo da održimo taj nivo osmišljavanja kulture u globalu. Svako naseljeno mesto ima bar jednu zanimljivu manifestaciju koju svake godine radi i realizuje, kaže Nemanja Rotar.

Gradske ustanove kulture takođe neguju i razvijaju kvalitetne programe. Rotar je ovaj put posebno izdvojio ozbiljne poslove koje su planirale institucije koje se bave zaštitom građe i spomeničke kulture.

Izdvojio bih sanaciju tornja Preobraženjske crkve kao jednu veliku i kapitalnu investiciju. Ta crkva će ponovo zasijati nakon 60 godina neulaganja a spomenik je od izuzetnog značaja. Ovo nema veze s ulaganjima koja se tiču Pravoslavne crkve i njihovog rasporeda davanja sredstava, ovo je naša obaveza jer je država prepoznala da je to spomenik od izuzetnog značaja, kazao je on.

Kulturni centar Pančevo realizovao je takođe veliku investiciju u oblasti digitalizacije.

Kupljen je najsavremeniji PCP projektor koji košta skoro 50.000 evra. Velika investicija, ali sa time je zaokružena digitalizacija bioskopa. Imamo opremu ravnu privatnim bioskopima, možda najjaču opremu kada su domovi kulture u ovoj zemlji u pitanju. Predstoji nam i strateško planiranje, sanacija Narodnog muzeja kao velika investicija koja nadilazi sve druge u ovom momentu. Potrebno je više od 300 miliona dinara. Nadamo se da ćemo kroz evropske fondove doći do sredstava, rekao je Rotar.

 

IMG 20180727 100559

 

Nemanja Rotar se na sednici Gradskog veća osvrnuo i na restituciju zbog koje postoji ozbiljna pretnja da Pančevo ostane bez prostora za kulturu.

Restitucija koja se primiče, jedan je od problema koji se nadvio nad Kulturnim centrom. Prinuđeni smo da donosimo poteze kojima bismo očuvali prostore kulture u gradu, pre svega Savremenu galeriju koju ćemo morati da kupimo, jer nemamo više gde da je selimo. I Kulturni centar, ukoliko bude vraćen vlasnicima, a svi su izgledi da će biti, ta dva sprata i to bismo morali da kupimo jer nemamo gde da pravimo novi Kulturni centar. Praktično ovo su neki realni potezi, iznuđeni, ali zbog toga da bismo spasili ono što je vitalnije i ono što je bitnije za grad od onog što je manje bitno u ovom trenutku, obrazložio je Rotar.

Programi rada ustanove kulture u naseljenim mestima i gradu za 2019. godine naći će se i pred odbornicima na narednom zasedanju Skupštine grada Pančeva.

Autor:  V.J.P.
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00