utorak, 17. jul 2018.  22:39h
Pročitano 974 puta

Pedeseta likovna kolonija „Deliblatski pesak“ od 20. do 28. jula

Pedeseta Likovna kolonija "Deliblatski pesak" biće održana od 20. do 28. jula, u organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice Pančevo. 

Detalj s Likovne kolonije Deliblatski pesak 2013 Detalj s Likovne kolonije Deliblatski pesak 2013 Pančevo.MOJKraj.rs/arhiva

Likovna kolonija "Deliblatski pesak" ove godine ugostiće 18 umetnika iz zemlje i inostranstva. 

Kulturno-prosvetna zajednica Pančevo vlasnik je dragocene zbirke radova nastajalih u prethodnih pet decenija na likovnoj koloniji u Deliblatskoj peščari. Zbirka ima oko 1.300 radova. Povodom 50 godina kolonije, koji će biti obeležen u oktobru retrospektivnom izložbom, publika će biti u prilici da vidi dosta slika iz zbirke.

Tokom osam dana trajanja kolonije, učesnici, među kojima će biti i osmoro Pančevaca različitih generacija, stvaraće svoja dela, kazao je predsednik Kulturno-prosvetne zajednice Pančevo Stojan Boškov.

U Koloniji će učestvovati slikari iz Bugarske i Makedonije, kao i umetnici iz Beograda, Novog Sada, Vranja, Zaječara i Niša, sa kojima "Deliblatski pesak" ostvaruje višedecenijsku saradnju kroz umetničku razmenu. Tako će u kolonijama "Gamzigrad" i "Kumanovo" Pančevo predstavljati likovni umetnici Milosav Urošević, Ivana Markez Filipović i Milovan Panić.

Likovna kolonija „Deliblatski pesak”, nastala davne 1969. godine, kulturna je manifestacija sa najdužom tradicijom u Pančevu.

Svaki autor ostaviće po dva ostvarenja za umetničku zbirku Deliblatski pesak, koja će ove godine biti uvećana za blizu četrdeset dela. 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00