ponedeljak, 17. avgust 2015.  16:07h
Pročitano 910 puta

Pred Pančevcima gostujuća izložba Etnografskog muzeja Beograd

U Narodnom muzeju u Pančevu, u okviru letnjeg programa, u četvrtak, 20. avgusta od 20 sati biće otvorena gostujuću izložba Etnografskog muzeja u Beogradu - „I bog i preci - pravoslavlje i narodna religija“.

Autorka izložbe je dr Vesna Marjanović, muzejski savetnik.  Na otvaranju će govoriti i protojerej – stavrofor Milovan Glogovac, sveštenik u penziji.

U fokusu izložbe je istorija hrišćanstva, a javnosti će ovom prilikom predstaviti vizuelni identitet pravoslavne religije Srba putem običaja koji povezuju simboličku svest više kulturnih slojeva različitog porekla i starosti.

Vanja Radenković, PR Narodnog muzeja Pančevo kaže da je namera da se na vizuelan način ukaže javnosti na različite oblike simboličke komunikacije uspostavljene u narodu sa jedne strane prema pravoslavlju, a sa druge prema precima.

Sadržaj izložbe je religijski kontekst narodne percepcije hrišćanstva i pravoslavlja, kaže Radenkovićeva.

Izložba „I bog i preci – pravoslavlje i narodna religija“ doprinos je Etnografskog muzeja u Beogradu obeležavanju 1.700 godina od potpisivanja Milanskog edikta 313. godine, u vreme vladavine cara Konstantina, čime je omogućeno slobodno propovedanje hrišćanstva na prostoru tadašnjeg Rimskog carstva. Ulaz je slobodan.

Nosioci letnjeg programa u našem gradu su Kulturni centar, Dom omladine  i Narodni muzej, a finansira ga Grad Pančevo.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00