nedelja, 24. jun 2018.  23:41h
Pročitano 2347 puta

Počeo festival harmonike "Zlatna dirka" u Ivanovu

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno infomisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević pozdravila je večeras učesnike dvodnevnog Međunarodnog festivala harmonike „Zlatna dirka - prva harmonika Vojvodine", koji se, drugu godinu za redom, održava u selu Ivanovo, nadomak Pančeva.

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno infomisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević na otvaranju Festivala Zlatna dirka u Ivanovu Pokrajinski sekretar za kulturu, javno infomisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević na otvaranju Festivala Zlatna dirka u Ivanovu APV

Pozdravljajući brojne učesnike festivala, goste i ljubitelje zvuka harmonike, Miloševićeva je rekla da je ovo malo vojvođansko mesto uspelo da uradi zaista nešto veliko, a to je da u čast harmonike i njenih čari dovede gotovo celu Evropu na binu svog Doma kulture.

Duh ovog festivala je da svi pokažete ono najbolje što u sebi nosite. Jer, vi ste pravi čuvari tradicije jednog od najzastupljenijeg instrumenta na našim prostorima i zato podrška Pokrajinske vlade i u daljem održavanju ovog međunarodnog festivala neće izostati, dodala je Miloševićeva.

Idejni tvorac i organizator manifestacije je Dom kulture ''Žarko Zrenjanin'' iz Ivanova u saradnji sa Udruženjem estradnih umetnika ''Balkan'' iz Pančeva. Njegovo ovogodišnje izdanje okupilo je harmonikaše uzrasta od osam do 30 godina iz Srbije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Bugarske i Austrije.

Pored takmičarskog dela, sastavni deo festivala su i koncerti najeminentnijih solista na harmonici, odnosno orkestara harmonika, kao i vokalnih solista izvođača izvorne narodne muzike.

Svi pobednici festivala u Ivanovu se, inače, direktno kvalifikuju za učešće na "Prvoj harmonici Sokobanje", inače najvećem harmonikaškom festivalu na Balkanu.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00