sreda, 20. jun 2018.  16:49h
Pročitano 3729 puta

Festival harmonike „Zlatna dirka“ u Ivanovu 24. i 25. juna (VIDEO)

Drugi Međunarodni festival harmonike "Zlatna dirka" - Prva harmonika Vojvodine održaće se u nedelju i ponedeljak, 24. i 25. juna u Ivanovu kod Pančeva.

Prema propozicijama takmičenja koje postavlja organizator, takmičari se dele u 6 kategorija - od 8 do 30 godina Prema propozicijama takmičenja koje postavlja organizator, takmičari se dele u 6 kategorija - od 8 do 30 godina

Festival je međunarodnog karaktera, jer takmičari i učesnici dolaze iz zemalja čitavog regiona, ali i Evrope. Pored toga što na festivalu nema kotizacije za takmičare, svi pobednici imaće direktan plasman u finale Međunarodnog festivala „Prva harmonika Srbije – Sokobanja 2018“, koji je najveći festival harmonike na Balkanu.

Marko Guran, direktor Doma kulture u Ivanovu kaže da je Međunarodni festival harmonike „Zlatna dirka“ - Prva harmonika Vojvodine - festival koji se održava u Ivanovu, a da je reč o najvećem, odnosno najviše kotiranom Festivalu harmonike i najvišem nivou takmičenja harmonikaša na teritoriji Vojvodine.

Idejni tvorac i organizator manifestacije je Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ Ivanovo, koji je u saradnji sa Udruženjem estradnih umetnika „Balkan“ iz Pančeva u takmičenje uključio veliki broj umetnika sa teritorije cele zemlje i regiona.

Pored srca festivala - takmičenja solista na harmonici, koje ocenjuje stručni žiri sastavljen od renomiranih muzičkih izvođača i pedagoga, sastavni deo festivala su i koncerti solista, orkestara i vokalnih solista koji izvode numere narodne-izvorne muzike. Na samom koncertu ove godine, pored velikog broja vokalnih solista i harmonikaša, nastupiće i svetski priznati harmonikaš, Petar Ralčev iz Bugarske, kao i orkestri harmonike iz Mađarske i Bosne i Hercegovine, najavio je Marko Guran, direktor Doma kulture.

 

0 program ivanovo festival harmonike

 

S obzirom da je Festival je međunarodnog karaktera, to je prilika za takmičare i posetioce da se upoznaju sa muzikom i kulturom drugih naroda. 

Zahvaljući odličnoj organizaciji, visokim kriterijumima ocenjivanja i sjajnim gostima, "Zlatna dirka" je, po mišljenju mnogih istaknutih muzičkih kritičara, posle samo godinu dana postala  manifestacija sa visokom reputacijom, nalik najpriznatijim evropskim i svetskim festivalima sa dugogodišnjom tradicijom. 

Ivanovački festival harmonike nedavno je dobio i posebnu vrednost - priznat je od strane "Prve harmonike Sokobanje", najvećeg festivala harmonike na Balkanu. Svi pobednici ivanovačkog takmičenja imaće direktan plasman u finale sokobanjskog nadmetanja, kaže Guran.

Međunarodni festival harmonike „Zlatna dirka“ manifestacija je koja promoviše i afirmiše narodno-izvorno stvaralaštvo, ali pre svega slavi harmoniku, koja je najzastupljeniji instrument na našoj teritoriji. U isti mah, ovaj festival motiviše i podstiče takmičarski duh mladih talenata.

Pored toga što na festivalu nema kotizacije za takmičare, ove godine biće uvedene novine koje će obradovati učesnike, ali i posetioce. Reč je o dužini trajanja festivala i poboljšanju kvaliteta zabavnog dela programa. U vezi sa tim takođe treba naglasiti da je interesovanje harmonikaša za učešće na "Zlatnoj dirci" značajno povećano u odnosu na prethodnu godinu, a razlog tome su profesionalni rad žirija, kvalitet učesnika i visok nivo organizacije, kaže Marko Guran.

Još na samom početku festival je dobio podršku najboljih solista i profesora harmonike sa teritorije cele Srbije. Prema propozicijama takmičenja koje postavlja organizator, takmičari se dele u 6 kategorija - od 8 do 30 godina. Ove godine učesnici dolaze iz sedam zemalja regiona (Mađarska, Hrvatska, B i H, Rumunija, Bugarska, Austrija, Srbija).

Žiri je u sastavu:

Endži Mavrić - muzički producent na TV Grand
Mića Janković - šef orkestra RT Vojvodina
Mirko Kodić - proslavljeni harmonikaš
Merima Njegomir - estradna umetnica
Vlada Todosijević - muzički producent na RTS-u
Ljiljana Stepić – prof.harmonike
Zoran Paunović – virtuoz na harmonici
Nada Stanić - profesor harmonike
Petar Trumbetaš - profesor
Vojkan Nikodijević -  predsednik festivalskog odbora ''Prva harmonika Sokobanje''

Voditelji programa biće poznata lica sa televizije.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00