sreda, 30. maj 2018.  08:06h
Pročitano 1091 puta

Ex teatar fest od 1. do 3. juna u Pančevu

Dom omladine Pančevo organizovaće 47. Eks teatar fest „Pozorište u akciji” u periodu od 1. do 3. juna. 

Detalj iz predstave koja će biti odigrana u okviru Ex teatar festa Detalj iz predstave koja će biti odigrana u okviru Ex teatar festa promo

U Dvorani „Apolo“ u petak, 1. juna možete pogledati predstavu „Drugačije budni“ u saradnji CEKOM iz Zrenjanina i Pozorišta „11. maj“ iz Jagodine od 12 časova, zatim na Tgu Zorana Đinđića transritualni (buto) performans „Mandragora“ Marka Nektana od 19 časova. 

Svečano otvaranje biće u 19.40 u Dvorani „Apolo“ posle čega sledi predstava „O s(a)vesti“ Sanje Krsmanović Tasić. 

Drugog dana festivala u Dvorani „Apolo“ biće odigrana predstava „Ujedinjenje ili smrt 1918.“ Narodnog pozorišta Priština u Gračanici od 19 časova. 

Treći dan u Ateljeu mladih od 16 časova i 17 časova gostovaće predstava „Unutrašnja svetlost“ pozorišta PATOS iz Smedereva. U 18.30 časova u Dvorani „Apolo“ možete uživati u dance-tech performansu „Buffer“ u režiji Izvanrednog Boba. Završna predstava, „Sumnjivo lice“ Reflektor teatra, odigraće se na Letnjoj sceni Doma omladine Pančevo, a u slučaju kiše program će biti premešten u Dvoranu „Apolo“.  

Ulaz na sve predstave je besplatan. 

 

o savesti4

 

Ovogodišnja festivalska selekcija izdvaja važan segment savremene pozorišne prakse koja nastaje kako na margini, tako i u samom „mejnstrim” teatru, a to je pozorište s podjednakim estetskim i aktivističkim kvalitetom. Ova vrsta pozorišta motivisana je osetljivošću umetnika za probleme u društvu i potrebom da se doprinese njihovom rešavanju. Cilj aktivističke predstave jeste da utiče na način razmišljanja gledalaca, promeni njihove stavove i okuraži ih da preduzmu realnu akciju.

Aktivistička usmerenost nije jedini oblik akcije koji izdvaja ovu vrstu pozorišta. Vrlo često predstava nastaje kroz kreativnu akciju – kroz direktan, improvizovan rad na sceni, bez gotovog teksta i jasnog narativnog ili poetskog ishoda ka kome se kreće. Po tome, aktivističko pozorište jeste i eksperimentalno.

Takođe, pozorišni aktivisti s pravom smatraju da je učestvovanje u dramskim aktivnostima – gde je moguće iskazati stavove i preduzimati akcije u uslovima dramske fikcije – način da se učesnici, bilo da su umetnici ili ne, osnaže za delovanje u stvarnim okolnostima. U tome leži akciona priroda dramske kreativnosti. 
Program koji je pred vama ističe društvenost pozorišta i njegovu moć da podrži realnu društvenu promenu. Načini na koje ono to čini, izrazi koje koristi i poetski okviri koji ga nadahnjuju, različiti su; zajednički imenitelj je, pak, taj da gledaoci ne mogu ostati pasivni i da ćemo stoga što smo u dramskoj priči prepoznali sebe i time postali njen učesnik, sa sedišta u auditorijumu ustati etičniji i hrabriji.
Na početku ovog kondenzovanog pozorišnog programa je san – vizija skladnog i srećnog sveta u kom vladaju uvažavanje, podrška, solidarnost i ljubav. Harmoniju tog sveta remete ljudske slabosti. Pokretač moralno pozitivne akcije je savest.
Podsetićemo se da su naš današnji svet gradili ljudi koji su se ponosili svojim idealima, bili hrabri da sanjaju veliko, želeli da promene svet, spremni da „moje” pretvore u „naše” i rešeni da svoje odluke odgovorno sprovedu.
Pogledaćemo zatim u sebe i probuditi svoje unutrašnje oko – ono koje nije lako slagati. Ponudićemo vam i priliku da prozrete površnost spektakla koji se nametnuo kao dominantna kultura u kojoj živimo.
I, tokom čitavog festivala, pozivamo vas da vodite dijalog s autorima – da pitate i govorite, da preispitate njihove i branite svoje stavove, da verujete i da sumnjate.
Na kraju, naša je nada da ćemo svi postati „sumnjiva lica” – ličnosti s integritetom i snagom, nosioci promene, moćni borci za pravičniji, ravnopravniji, moralniji, skladniji i srećniji svet.

Reč selektora 47. Eks Teatar festa „Pozorište u akciji”, Sunčica Milosavljević

 

0 exTeatar program A3 1

 

PROGRAM

Petak, 1. jun 2018.
12.00 Dvorana „Apolo”, Maksima Gorkog 6
Pozorište za mladu publiku: „Drugačije budni” (30’)
Koncept i režija: Smiljana Tucakov i Dušan Kalejski
CEKOM, Zrenjanin i Pozorište „11. maj”, Jagodina

19.00 Trg Zorana Đinđića
Transritualni (buto) performans „Mandragora” (30’)
Autor i izvođač: Marko Nektan

19.40 Dvorana „Apolo”, Maksima Gorkog 6
Svečano otvaranje

20.00 Dvorana „Apolo”, Maksima Gorkog 6
Esej u pokretu: „O s(a)vesti” (80’)
Autorka: Sanja Krsmanović Tasić
„Hleb teatar” i Udruženje „Umetnička utopija”,
koprodukcija s „Bitef teatrom”

21.30 Galerija Dvorane „Apolo” 
Razgovor s autorima

Subota, 2. jun 2018.
19.00 Dvorana „Apolo”, Maksima Gorkog 6
Dokumentarno pozorište: „Ujedinjenje ili smrt 1918.” (120’)
Režija: Jelena Bogavac i Nenad Todorović
Dramaturgija: Jelena i Milena Bogavac
Narodno pozorište Priština u Gračanici

21.30 Galerija Dvorane „Apolo” 
Razgovor s autorima

Nedelja, 3. jun 2018.
16.00 i „Atelje mladih”, Dom omladine Pančevo, Svetog Save 10
17.00 Senzorno pozorište: „Unutrašnja svetla” (Inner Lights) (40’)
Koncept i režija: Vladislav Nešić 
Pozorište PATOS, Smederevo

18.30 Dvorana „Apolo”, Maksima Gorkog 6
Dance-tech performans: „Buffer” (50’)
Reditelj: Izvanredni Bob

21.00 Letnja scena Doma omladine Pančevo, Svetog Save 10
(u slučaju kiše program će biti premešten u Dvoranu „Apolo”)
Postdramsko pozorište: „Sumnjivo lice” (90’)
Koncept i režija: Vojislav Arsić
„Reflektor teatar”

22.30 Mali klub Doma omladine 
Razgovor s autorima

Autor:  Dom Omladine
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00