utorak, 29. maj 2018.  22:28h
Pročitano 442 puta

“Inđija Pro Poet 2018” od 1. do 5. juna

Drugi Međunarodni književni festival „Inđija Pro Poet 2018“ biće održan od 1 do 5. juna u Inđiji uz učešće više od 50 književnika iz 20 država.

Drugi Međunarodni književni festival „Inđija Pro Poet 2018“ biće održan od 1 do 5. juna  Drugi Međunarodni književni festival „Inđija Pro Poet 2018“ biće održan od 1 do 5. juna

Na svečanom otavaranju Festivala u petak 1. juna u 19 sati u Galeriji Kuće Vojnovića u Inđiji biće dodeljena glavna nagrada festivala „Grand pri Pro Poet 2018“ istaknutom srpskom piscu Milovanu Vitezoviću.

Tokom trajajanja Festivala „Inđija Pro Poet 2018“ biće održana i dvodnevna Konferencija „Veliki gospodin Dunav“ uz učešće pisaca i teoretičara književnosti podunavskih zemalja. To je druga Konferencija u serijalu sa ovom tematikom, koja je započeta prošle godine u Slovačkoj prestonici Bratislavi. Među učesnicima su Miroslav Bjelik, predsednik Saveza pisaca Slovačke, Bojan Angelov, predsednik Udruženja pisaca Bugarske, Radomir Andrić, predsednik Udruženja književnika Srbije, kao i autori iz Rumunije, Ukrajine, Austrije, Hrvatske i drugih podunavskih država.

Uz programe pod nazivom „Književni meridijani“ koji će se održavati u biblioteci „Dr Đorđe Natošević“ u Inđiji, u Velikoj dvorani Kulturnog centra Inđija biće održano i gala književno veče „Međunarodni književni miting“ na kome će nastupiti i Entela Kasi iz Tirane, predsednica albanskog PEN centra, turski pisac Mesut Šenol, Have Pinkas Koen iz Izraela, kantautor Jovica Ilić iz Makedonije, Anoka Dagmar i Lučijan Aleksiju iz Rumunije, Dr Mirjana Matarić iz Amerike i drugi brojni učesnici Festivala.

U okviru ovogodišnjeg književnog okupljanja u Inđiji biće organizovan i nastup pisaca za decu u svim osnovnim školama u inđijskoj opštini, a među piscima koji će nastupiti su i Slobodan Stanišić, Nedeljko Popadić, Miomir Milinković, Milutin Đuričković, Aleksandar Čotrić i naša sugrađanka, književnica Gordana Vlajić.

Organizatori Međunarodnog književnog festivala „Inđija Pro Poet 2018“ su Udruženje „Moj Srem“, Kulturni centar Inđija, Biblioteka „Dr Đorđe Natošević“, uz podršku Udruženja književnika Srbije i izdavačke kuće „Arte“, a pod pokroviteljstvom Opštine Inđija.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs/G.V.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00