nedelja, 27. maj 2018.  09:45h
Pročitano 1641 puta

Počelo 18. Bijenale umetnosti u Pančevu

Osamnaesto pančevačko Bijenale umetnosti pod nazivom “Prostorni agens” svečano je otvoreno obraćanjem gradonačelnika Pančeva Saše Pavlova i Andreja Mirčeva, umetničkog selektora, ispred Galerije savremene umetnosti.

Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva otvorio je 18. Bijenale umetnosti Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva otvorio je 18. Bijenale umetnosti Grad Pančevo

Saša Pavlov je rekao da je pančevačko Bijenale umetnosti, kao renomirana kulturna manifestacija koja traje već četvrtu deceniju, ucrtala grad Pančevo na svetsku kulturnu mapu, i po konceptu, kvalitetu, inovativnosti i aktuelnosti umetničkog sadržaja u konkretnom kulturno-društvenom trenutku predstavlja okosnicu savremenog umetničkog stvaralaštva, i ono što je najvažnije pokretača kako na individulanom nivou, tako i celokupne zajednice. 

Izuzetno je važno da imamo mogućnost da kroz bogat i raznovrstan program, odnosno performanse autora iz susednih zemalja Hrvatske, Slovenije, Mađarske, ali i Nemačke, Austrije, Libana, Meksika… u svom gradu imamo jedinstven kulturni doživljaj i upoznaćemo se sa savremenim umetničkim tendencijama, istakao je gradonačelnik Pavlov i pozvao Pančevke i Pančevce i sve drage goste da posete Bijenale u periodu od 26. maja do 17. juna.

 

0 andrej mircev na otvaranju bijenala

 

Andrej Mirčev, umetnički selektor Bijenala, rekao je u svom obraćanju da je bio veliki izazov raditi na ovom projektu, ali i velika čast.

Teme ovogodišnjeg bijenala su: 100 godina od završetka Drugog svetskog rata, 200 godina od rođenja Karla Marksa i 50 godina od pokušaja revolucije 1968. godine, kazao je Mirčev.

Mirčev ističe da ga je Pančevo naučilo “šta je granica”. Granica, kaže, nije entitet koji deli dva naroda, ili dve istorije, već mesto gde se susrećemo, bivamo, različiti i slobodni.

Manifestacija će trajati do 17. juna i biće održana u 7 izlagačkih prostora.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00