sreda, 16. maj 2018.  06:22h
Pročitano 693 puta

Više od 60 autora u najnovijim “Rukopisima”

U Zborniku poezije i kratke proze mladih sa prostora EX YU Rukopisima 41 ove godine naći će se 61 autor iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Makedonije. 

I ove godine, biće održan trodnevni festival, od 17. do 19. maja u Pančevu i Beogradu, sa centralnim programom čitanja 19. maja u Pančevu I ove godine, biće održan trodnevni festival, od 17. do 19. maja u Pančevu i Beogradu, sa centralnim programom čitanja 19. maja u Pančevu

Žiri je izbor napravio na osnovu 300 pristiglih mejlova i nekoliko radova običnom poštom, a više od 1000 poslatih pesama i priča. Konkurs je završen sredinom februara. I ove godine, biće održan trodnevni festival, od 17. do 19. maja u Pančevu i Beogradu, sa centralnim programom čitanja 19. maja u Pančevu. Pored odabranih autora, specijalni gosti biće Lamija Begagić i Davor Ivankovac, pisci iz okruženja.

Žiri je radio u sastavu: Jasmina Topić, Bojan Vasić, Srđan Gagić, Ana Ristović (Slovenija), Iskra Peneva, Petar Andonovski (Makedonija).

Ove godine, Rukopisi su zakoračili na četrdeset i prvi stepenik, u jednu ozbiljnu zrelost i kilometražu koju sobom nose. Teško je bilo i zamisliti da će jedna skromna a važna književna priča ovoliko da traje. Nije to prvi put rečeno, ali je možda potrebno pominjati iznova, kao fenomen koji traje; kao knjiga koja iznova dobija nova poglavlja. Sigurno je da će budućnost doneti možda i drugačiji koncept, zbornika, festivala, možda više ljudi ili još veću organizaciju. Vreme često oblikuje stvari po svojoj meri, kao što voda uzima oblik onoga što je određuje. Ovaj zbornik je u mnogočemu definisao Pančevo kao grad kulture, postavio ga na književnu mapu, ali je takođe definisao i spojio mnoge mlade pisce i obeležio nekoliko književnih generacija, uključujući i uredničke timove. Na našu sreću, i dalje trajemo, ali ne stojimo u mestu, već konstantno idemo napred. (Jasmina Topić, iz pogovora)

 

0 41 rukopis izasao iz stampe

 

Rukopisi, sada već zbornik sa respektabilnim kontinuitetom, izlazeći već decenijama sa nepromenjenom osnovnom uređivačkom platformom, neminovno iz godine u godinu (p)ostaju novi. Takvim, postojanim, a nepredvidivim i sveživim, čine ih upravo imena različitih autorki i autora, koje povezuju svega dva, iako bitna, atributa. Budući zbornik radova mladih pesnikinja i prozaistkinja, mladih pisaca sa prostora bivše Jugoslavije, i sama publikacija  zadobija svojstva noviteta i raznovrsnosti. Ono što je u prvom planu, što ostavlja najsnažniji utisak, jeste upravo diverzitet književnih, a ne maternjih jezika autorki i autora, uočavanje formativnog uticaja koji je na njihovo pismo ostvarila pre svega lokalna scena, osobenosti i razlike koje možemo uočiti čitajući radove pristigle iz Zagreba ili Niša, Skoplja i Beograda, Podgorice, Pančeva ili Ljubljane. (Bojan Vasić, iz pogovora)

 

0 plakat tridana

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00