utorak, 8. maj 2018.  21:07h
Pročitano 849 puta

Ovogodišnji festival BUDI počeće 11. maja

Ovogodišnji program otvaranja 7. međunarodne manifestacije Bijenale umetničkog dečjeg izraza (BUDI), koja će trajati od 11. maja do 11. juna u Pančevu, raznovrstan je, bogat i održaće se na više lokacija u gradu.

Konferencija za novinare na kojoj je najavljen program ovogodišnjeg BUDI-ja Konferencija za novinare na kojoj je najavljen program ovogodišnjeg BUDI-ja M.Manić

U petak, 11. maja, u 16 sati, ambasador Danske prisustvovaće času četvrtog razreda OŠ „Jovan Jovanović Zmaj”, čiji je učitelj Predrag Starčević. Učenici će predstaviti sve što znaju o toj državi, a potom će imati priliku da razgovaraju s ambasadorom.

Nakon toga, u 18 časova, u Galeriji savremene umetnosti biće otvorene dve izložbe – „Kockasti univerzum: LEGO u Srbiji” Ane Dajić i „Spektri”, a nakon toga Učenici već pomenutog razreda „Zmajeve” škole izvešće performans „Carevo novo odelo”, koje su pripremili uz mentorstvo svog učitelja Predraga Starčevića. Izložbe u ovoj Galeriji moći će da se vide do 18. maja.

Nakon performansa, u prostoru „Sky12”, u ulici Dr Svetislava Kasapinovića 12, u 19 sati biće otvoreno još čak pet izložbi: tradicionalna izložba nagrađenih radova sa međunarodnog konkursa 7. BUDI: „Lepo se igraj!”; izložba i radionica „BUDI LEGO graditelj” Kluba ljubitelja LEGO kockica „Beokocka”, izložba: „LUDUS”, Manje Lekić i Ksenija Marković; izložba dečjih radova: „Slikamo lepšu stranu sveta!” škole crtanja i slikanja „Mali Monmartr” iz Beograda i izložba „Danski recept za sreću” Ambasade Danske u Srbiji. U ovom prostoru posetioci će postavke moći da pogledaju do 21. maja.

Na otvaranju će se obratiti Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva i Anders Kristijan Haugor, Ambasador Danske u Srbiji. Voditelji programa su Andrej Reljin Jevremović i Zoe Radovanović.

Posebno mi je važno i drago što će atmosferu muzički obojiti naši gosti iz BiH – bend „Laka” , koji je predstavljao svoju državu pre nekoliko godina na takmičenju za pesmu Evrovizije. Njihov gost biće hor „Vokal kids”. Na kraju tog dana, u 21 čas, u kafeu „Galerija”, koji se takođe nalazi u ulici doktora Svetislava Kasapinovića 18, biće otvorena izložba „Danski strip danas” XIX Balkanske smotre mladih strip autora, čiji je selektor Marko Stojanović, a postavku će pratiti Đ set „Dirižabl” Ane Dajić, najavljuje mr Branislav Radovanović, osnivač i umetnički direktor BUDI-ja.

Tema ovogodišnjeg Bijenala je „Lepo se igraj” i inspirisana je najčuvenijom igračkom koja potiče iz Danske – LEGO kockama, a gost-domaćin 7. BUDI-ja je Ambasada Danske u Srbiji. Tokom mesec dana biće predstavljeno preko 50 programa za decu (izložbe, koncerti, predstave, radionice, performansi, promocije knjiga, filmovi, tribine, predavanja…).

Pažljivo smo radili na odabiru programa i tema. Nije slučajno što nam je ove godine gost-domaćin Danska ambasada, jer su Danci poznati kao najsrećniji ljudi. Mi smo od njih „pozajmili recept” za srećno detinjstvo i oni su nam pomogli da ovaj program stvarno izgleda tako – kaže Branislav Radovanović.

Kompletan program ovogodišnjeg festivala možete pročitati na sajtu Kulturnog centra Pančevo.

Autor:  M. Manić
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00