sreda, 18. april 2018.  22:00h
Pročitano 2127 puta

Treći književni maraton u trajanju od 24 sata - 22. aprila

Treću godinu zaredom, kulturološka inicijativa „Beogradski čitač“ povodom Svetskog dana knjige, organizuje Književni maraton u neprekidnom trajanju od 24 sata!

Detalj s drugog književnog maratona 2017: Tanja Šikić i Gordana Vlajić Detalj s drugog književnog maratona 2017: Tanja Šikić i Gordana Vlajić FB Beogradski čitač

Ovogodišnji maraton, u slavu literarnog stvaralaštva i književnosti, sada već tradicionalne kulturne manifestacije, svečano će otvoriti pisac i akademik Matija Bećković. Kao i prethodnih godina, i ovoga puta će u programu nastupiti više od 100 učesnika!

Od nedelje, 22. aprila u podne, pa neprekidno do ponedeljka 23. aprila, do 12 sati - u Čuburskom parku na Vračaru, kod skulpture "Beogradski čitač", ispred mikrofona će se smenjivati afirmisani pisci i poete - članovi udruženja i društava književnika. Na lepotu pisane reči podsetiće i domaći dramski umetnici (neki od njih i pišu poeziju): Milan Caci Mahailović, Tatjana Vančelovski, Jelena Stupljanin, Rale Milenković... 

Čućemo i autore koji stvaraju na jezicima nacionalnih manjina, recitatore i besednike - članove literarnih sekcija osnovnih škola i gimnazija ali i laureate Literarnih konkursa Dečjeg kulturnog centra  Beograda. O knjigama koje preporučuju, govoriće jutjuberka Milica Đorđević („Knjigatron“) a svoja prozna dela predstaviće i troje blogera. Saznaćemo kakav umetnički izraz neguju mladi pisci i poete (Tribina „Mladi dolaze“- Udruženje književnika Srbije, urednica Grozdana Lučić Lalić), ali i kako stranci koji žive u Beogradu slave dela svojih pisaca (urednica programa Dragana Pešaković). 

U završnici Trećeg književnog maratona Beogradski čitač, tokom 22-og sata neprekidnog programa u slavu pisane reči - publiku će sigurno uspešno zabaviti i pisci za decu i mlade, kao i aforističari (Aleksandar Čotrić sa aforističarima Beogradskog aforističarskog kruga). Na iskrenu podršku publike književnog maratona Beogradski čitač i ovoga puta računaju i debitanti (koji se prijavljuju na imejl: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.)

Ova Građanska inicijativa „Beogradski čitač“ je iznedrila i poetski pokret Antikonformizam - pesnika srednjoškolaca! (Osnivanje su inicirali pesnici Pete beogradske gimnazije) Članovi novoosnovanog pokreta premijerno će se predstaviti publici Trećeg „Književnog maratona Beogradski čitač - 24 sata poezije i proze“.

Osim autora i poklonika pisane reči, koji će učestvovati u ovom programu - publika trećeg Književnog maratona "Beogradski čitač“ - 24 sata poezije i proze, moći će da čuje dela Miloša Crnjanskog, Danila Kiša, Isidore Sekulić i drugih čuvenih pisaca, čiji su glasovi ovekovečeni u bogatoj riznici Zvučnog arhiva Radio Beograda.

U prvim satima Svetskog dana knjige (23.4) publika u Čuburskom parku će slušati i nekoliko radio drama Dramskog programa Radio Beograda, a u ranim jutarnjim časovima i serijal „Dobro jutro deco“ Prvog programa Radio Beograda.   

0 detalj s prvog knjizevnog marataona

 Na slici: detalj s prvog Književnog maratona 2016. godine

 

Glasom dramskog umetnika Lazara Ristovskog, publika će se podsetiti najlepših ljubavnih pesama, po njegovom izboru („Antologija srpske ljubavne poezije“). Takođe, tokom Trećeg književnog maratona, podsetićemo se specifične harizme voljenog glumca Dragana Nikolića, čija je umetnost ovekovečena i u audio knjizi „Nešto lepo“ Slobodana Stojanovića (RTS izdavaštvo). Biće predstavljene i audio knjige za decu a na zahtev poklonika književnog maratona Beogradski čitač - ponovo će se u Čuburskom parku slušati audio izdanje kultnog romana Marka Vidojkovića „Kandže“- narator je glumac Sergej Trifunović...  

Na početku dvadestog sata trećeg književnog maratona, u ponedeljak oko 7 ujutro, 23. aprila - svima će biti ponuđena i prva jutarnja jutarnja kafa, „servirana“ uz stihove iz antologije ljubavne poezije Gordane Simeunović (program „Jutarnja aroma poezije“) Anka Stanojčić, pesnikinja i članica Srpskog lekarskog društva koje je pokrenulo akciju “Knjige za bolnice” će ovom prilikom pozvati publiku Trećeg književnog maratona da doniraju knjige za ovu inicijativu a „Beogradski čitač“ će takođe uručiti donaciju od 50 naslova.

Nakon dela u kojem će govoriti pisci za decu, među kojima i Jelica Greganović koja će predstaviti svoju novu knjigu „Uspavanka za miša“, publika će prisustvovati i promociji nove zbirke pesama Gordane Vlajić „USUD.“. Jednu od pesama „Kako je umrla Lenka Dunđerski“ premijerno će izvesti dramski umetnici Jelena Stupljanin i Rale Milenković.

 

0 detalj s drugog knjizevnog maratona 2017

 Na slici: detalj s drugog Književnog maratona 2017. godine

 

Po završetku „Književnog maratona“, koji će ove godine zatvoriti pesnikinja Mirjana Bulatović i dečji pisac Branko Stevanović, program  u organizaciji inicijative „Beogradski čitač“ se nastavlja - na drugom kraju sveta, u Americi!  

Prof. dr Gordana Pešaković, članica tima inicijatorki projekta Beogradski čitač će u Orlandu/Kaselberi, na Floridi ispred skulpture „Beogradski čitač“, postavljene prošle godine, takođe upriličiti kulturni događaj u slavu književnosti i kulturne razmene.

UNESCO  je 1995. proglasio 23. april Svetskim danom knjige, u spomen na autore koji su svojim literanim delima dali nemerljiv doprinos svetskoj književnosti.

Na predlog Prof. dr Gordane Pešaković, Skupština grada Kaselberija/Orlando i gradonačelnica Charline Glance su usvojili uredbu kojom se od ove godine 23. april proglašava za Dan knjige u godišnjem kalendaru važnih datuma te zajednice, a mesec april za mesec posvećen knjigama i afirmaciji čitanja.

Program književnog maratona „Beogradski čitač“ realizuju inicijatorke neprofitnog kulturološkog projekta "Beogradski čitač" - Gordana Pešaković, Tanja Šikić i Gordana Vlajić, u saradnji sa prijateljima ove građanske inicijative, koja istrajava u afirmaciji čitanja knjiga, ukazivanju na značaj književnosti i dobrobiti kulturne razmene uz kontinuirano podržavanje i afirmaciju stvaralaštva mladih.

Autor:  G.Vlajić
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00