petak, 13. april 2018.  07:47h
Pročitano 2480 puta

Međunarodni festival harmonike u Ivanovu 24. i 25. juna

U Ivanovu kod Pančeva 24. i 25. juna održaće se Međunarodni festival harmonike ''Zlatna dirka - Prva harmonika Vojvodine".

Glavni deo festivala u Ivanovu je takmičenja solista na harmonici koje ocenjuje stručni žiri sastavljen od renimiranih muzičkih izvođača i pedagoga Glavni deo festivala u Ivanovu je takmičenja solista na harmonici koje ocenjuje stručni žiri sastavljen od renimiranih muzičkih izvođača i pedagoga www.pixabay.com

Po prvi put organizovan je prošle godine i odmah se svrstao među najbolje festivale harmonike u Vojvodini.

Organizatori festivala su Dom kulture “Žarko Zrenjanin” Ivanovo i Udruženje estradnih umetnika Pančevo.

Glavni deo festivala u Ivanovu je takmičenja solista na harmonici koje ocenjuje stručni žiri sastavljen od renimiranih muzičkih izvođača i pedagoga.

U pratećem delu festivala biće organizovani seminari i stručna predavanja kao priprema učesnika za tamičenje i koncerti orkestara, solista i vokalni solisti koji izvode numere narodne-izvorne muzike.

O značaju samog festivala govori i činjenica da je nedavno priznat i od strane ''Prva harmonika Sokobanje'', najvećeg festivala harmonike na Balkanu. Svi pobednici sa festivala u Ivanovu imaće direktan plasman u finale sokobanjskog festivala.

Marko Guran, direktor Doma kulture u Ivanovu kaže da je Međunarodni festival harmonike ''Zlatna dirka - Prva harmonika Vojvodine'' manifestacija koja promoviše i afirmiše narodno-izvorno stvaralaštvo, ali pre svega slavi harmoniku, koji je najzastupljeniji instrument na našoj teritoriji. 

Osim toga, ovaj festival motiviše i podstiče takmičarski duh mladih talenata. Pored toga što na festivalu nema kotizacije za takmičare, ove godine biće uvedene novine koje će obradovati učesnike, a i posetioce. Reč je o dužini trajanja festivala i poboljšanju kvaliteta revijalnog dela programa. Vlada veliko interesovanje takmičara za učešće, kaže Guran.

Prema propozicijama za takmičenje, koje postavlja organizator, takmičari se dele u 6 kategorija od 8 do 30 godina. Ove godine učesnici dolaze iz sedam zemalja: Austrija, Mađarska, Hrvatska, BiH, Rumunija, Bugarska i Srbija.

Pored takmičara, u revijalnom delu nastupiće i orkestri harmonika iz Mađarske, Hrvatske i BiH, poznati orkestri i vokalni solisti sa naših prostora a nastupiće i svetski priznati harmonikaš iz Bugarske, Petar Ralčev.

Zbog velikog broja učesnika ove godine festival u Ivanovu će trajati dva dana, 24. i 25. juna.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentar



Saglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00