ponedeljak, 26. mart 2018.  13:39h
Pročitano 741 puta

Predavanja povodom 25 godina rada Zavoda za zaštitu spomenika kulture

Serijom predavanja Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu obeležava četvrt veka od osnivanja.

Jasmina Vujović, v.d. direktora Zavoda, predstavila je rad ove ustanove u proteklih pet godina Jasmina Vujović, v.d. direktora Zavoda, predstavila je rad ove ustanove u proteklih pet godina Grad Pančevo

Prvo predavanje bilo je organizovano u petak, 16. marta, u Svečanoj sali Narodnog muzeja Pančevo, a bilo je o značaju zaštite spomenika kulture kroz istoriju Slobodanke Perović, istoričarke iz Istorijata službe zaštite na teritoriji Južnog Banata.

Jasmina Vujović, v.d. direktora Zavoda, predstavila je rad ove ustanove u prethodnih pet godina. Kao najznačajnije u tom periodu izdvojila je IPA projekat koji je rađen sa Republikom Rumunijom, a čiji je krajnji proizvod monografija „Kulturno nasleđe Banata – evropsko nasleđe”.

Doktor Milan Micić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturno nasleđe, čestitao je na jubileju i uspešnoj restauraciji mnogih spomenika kulturnog nasleđa i izrazio zadovoljstvo zbog učešća pokrajine u nekim od prezentovanih projekata. Čestitkama su se pridružili i gradonačelnik Saša Pavlov i gradski većnik zadužen za kulturu Nemanja Rotar. Oni su istakli da Grad Pančevo nastoji da obezbedi potrebna sredstva za različite projekte i obnovu postojećih obeležja i spomenika kulture.

Kultura sećanja je nešto što je veoma važno. Jedan deo sećanja su ovi spomenici kulture o kojima moramo da brinemo jer ih je neko u prošlosti podigao s namerom da traju do u večnost. Međutim, ako generacije koje dolaze ne vode brigu o tim spomenicima, oni propadnu i više nemate uopšte potvrdu o postojanju jednog naroda, rekao je Rotar.

 

0 vlajic drzi predavanje u muzeju

 

Nedelju dana kasnije istim povodom, u petak, 23. marta, u svečanoj sali Narodnog muzeja, održano je predavanje „Sveti vladika Nikolaj Velimirović i ostali sužnji manastira Vojlovica” etnologa Nikole Vlajića, a otvorena je i izložba „Ikone manastira Vojlovica” čije su autorke istoričarke umetnosti Marina Miljuš i Dragana Ružić. Slike koje čine postavku konzervirane su pre više od godinu dana, a taj posao je obavila Aleksandra Milosavljević.

Nikola Vlajić je, između ostalog, pričao o manje i gotovo nimalo poznatim istorijskim činjenicama o manastiru Vojlovica, o promeni namene prostora, odnosno devastaciji spomenika kulture i crkvenih objekata koji su tokom određenog perioda menjali svoju namenu.

Istorija manastira Vojlovice pokrivena je mnogim tajnama, kao i istorija drugih manastira. Ovaj manastir je u 18. veku bio tri puta rušen, tokom dvadesetog je bio nemački logor, posle rata partizanski dečji dom, a poslednja faza je 1964. godine kad „dobija” fabriku Rafineriju. Taj proces, odnosno simbioza kancelarija i manastirskog konaka traje već više od pedeset godina. To je, po mom mišljenju, nenormalna situacija koju bi, u nekoj budućnosti, trebalo na neki način ispraviti, priča Vlajić.

Proslava jubileja se nastavlja, pa će sledećeg petka, 30. marta, biti održana predavanja „O konzervaciji i restauraciji ikona na limu iz manastira Vojlovica” konzervatorke-restauratorke Aleksandre Milosavljević i „Istorijat arheološkoh istraživanja manastira Vojlovica” arheološkinje Jasne Jovanov.

Autor:  M. Manić
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00