četvrtak, 8. februar 2018.  09:16h
Pročitano 2282 puta

Humanitarni koncert za pomoć u lečenju devojčice Lole Medenice

Kulturno-umetničko društvo „Abrašević“ iz Pančeva i ove godine organizovaće humanitarni koncert pod nazivom „Srce se nema da se ima, srce se ima da se da svima“, koji će se održati 20. februara od 19 sati u sali Kulturnog centra.

Karte za humanitarni koncert se mogu kupiti od ponedeljka, 12. februara, u prostorijama KUD-a "Abrašević" radnim danima od 18 do 21 sat Karte za humanitarni koncert se mogu kupiti od ponedeljka, 12. februara, u prostorijama KUD-a "Abrašević" radnim danima od 18 do 21 sat

Ovoga puta prikupljaće se sredstva za lečenje devojčice Lole Medenice.

Lela Stojnov, predsednica KUD-a „Abrašević“ kaže da je ovo druga godina kako realizuju ovaj humanitarni koncert, a projekat „Srce se nema da se ima, srce se ima da se da svima“, nastao je sasvim spontano prošle godine.

Lola Medenica rođena je 28. 12. 2012. godine, u Beogradu.

Ona je prevremeno rođena beba, bliznakinja, u 28. nedelji trudnoće. Ovo je rezultiralo oštećenjem centralnog nervnog sistema, koje za posledicu ima usporen psihomotorni razvoj.

U prvoj godini života javljaju se epileptični napadi, infantilni spazmi i Vestov sindrom, koji se danas kontroliše uz pomoć lekova.

Loli je dijagnostikovana cerebralna paraliza i zaostalost u intelektualnom razvoju i govoru. Nije sposobna da hoda i nema razvijenu moć govora.

Do sada je primala botoks injekcije i bila podvrgnuta selektivnoj dorzalnoj rizotomiji.

Trenutno je neophodno da ide na fizikalne terapije u „Vukov centar” u Novom Sadu, kako bi se njene motoričke sposobnosti podigle na viši nivo, u cilju prohodavanja.

Cena ovih terapija iznosi 250.000,00 RSD.

Pomozimo Loli Medenici slanjem SMS poruke (potrebno je uneti proizvoljni karakter) na 5757 (100 dinara) i uplatama na dinarski račun: 205-999-98 i devizni račun 0070800039876 otvoren kod Komercijalne banke.

Naziv je osmislio Stefan Milić, rukovodilac dečjih ansambala. Došli smo na ideju da pokušamo svojim aktivnostima da omogućimo kupovinu EKG aparata Hitnoj pomoći. Prilikom jedne situacije u kojoj smo bili prinuđeni da zatražimo pomoć lekara ove službe, primetili smo da imaju problem sa radom EKG aparata. Kada smo se vratili u naše prostorije, zanimalo nas je koliko može da košta jedan EKG aparat. Pogledali smo na internetu i videli da to može sebi priuštiti jedno bolje stojeće domaćinstvo. Rešili smo da održimo humanitarni koncert, i na taj način pomognemo kupovinu novog EKG aparata, kaže Lela Stojnov.

Smatrajući da to treba da bude šira akcija, poziv da se priključe tada su prihvatili članovi KUD-a „Neolit“ iz Stračeva, KUD-a „Stanko Paunović“ iz Pančeva i fenomenalan dečji hor „Zvončići“. Akcija je uspela i od prikupljenih sredstava kupljen je EKG aparat i nekoliko merača pritisaka koje su donirali pančevačkoj službi Hitne pomoći.

Ove godine humani folkloraši pomažu devojčici Loli Medenici, sestri bliznakinji Zoje Medenice, koja igra u grupi „pačića“ KUD-a “Abrašević” pod rukovodstvom Stefana Milića.

Lola i Zoja imaju 4 godine i prevremeno su rođene bebe. Na žalost kod Lole je došlo do problema prilikom porođaja. Terapije su vrlo skupe i rešili smo da ovogodišnji humanitarni koncert posvetimo Loli, a u želji da doprinesemo našem cilju da i Lola jednog dana pruži ruku svojim drugarima u našem kolu ljubavi i prijateljstva i da sa nama napravi svoje prve umetničke korake. To nije nedostižno i sigurni smo da zajedno možemo da joj u tome pomognemo. Mi volimo da kažemo da to što se kolo igra držeći se za ruke, ima veliko simboličko značenje. Kada nekome pružite ruku, vi dajete deo sebe. Prijateljstvo, ljubav, podrška, sigurnost, to je sve simbolika pružene ruke. Malo li je. A sve su to vrednosti koje mi u KUD „Abrašević“ gajimo i koje su samim tim i odlika ove humanitarne akcije, rekla je za Pančevo Online Lela Stojnov.

 

kud abrasevic humanitarna akcija 1

 

Ove godine na poziv KUD-a “Abrašević” da učestvuju na humanitarnom koncertu odazvali su se SKUD „Đetvan” i RKUD „Jedinstvo“ iz Pančeva, KUD „Neolit“ iz Starčeva i KUD „Žisel“ iz Omoljice koji će sa svojim dečjim ansamblima izvesti lep program i sav novac od prodaje karata preusmeriti za lečenje Lole Medenice.

Našoj humanitarnoj akciji pridručio se i fotograf Zoran Nedić, koji će sav prihod od prodatih fotografija koje će te večeri fotografisati u malom studiju, usmeriti na lečenje Lole kao i jedan sjajan čovek, humanista, Radan Raca Vlahović, koji će jedan deo prihoda sa Muzičke nove godine, koju on organizuje u Bantaskom Novom Sselu, dan pred naš koncert, takođe usmeriti na lečenje male Lole, naglasila je Lela Stojnov.

Karte za humanitarni koncert se mogu kupiti od ponedeljka, 12. februara, u prostorijama KUD-a "Abrašević" radnim danima od 18 do 21 sat. Pored toga, na dan koncerta, kutije za dobrovoljni prilog biće postavljene i u Kulturnom centru Pančevo.

Autor:  Pančevo Online
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00