četvrtak, 8. februar 2018.  07:56h
Pročitano 691 puta

Otvorena izložba "Moja slovačka priča"

Izložba fotografija „Moja slovačka priča” Petra Dešića otvorena je u sredu, 7. februara, u Narodnom muzeju Pančevo.

Detalj s otvaranja izložbe "Moja slovačka priča" Petra Dešića Detalj s otvaranja izložbe "Moja slovačka priča" Petra Dešića Ambasada Slovačke

Predstavljen je izbor od 34 fotografije na kojima je oslikan život Slovaka na ovim podnebljima.

Dešić je fotografski rad započeo 15. juna 2014. godine fotografišući misu u katoličkoj crkvi Presvetog trojstva u selu Selenča, a završio ga 31. oktobra 2017. u Evangelijskoj crkvi u Padini na proslavi 500 godina reformacije Martina Lutera.

Fotografije dokumentuju život Slovaka na ovim podnebljima. Fotografisanje je trajalo skoro četiri godine i zabeležen je život Slovaka – ne samo nošnja, nego i sve ono što čini jedan život. Beležio sam ih posećujući 24 sela u Bačkoj, Sremu i Banatu, a posebno mi je drago što sam imao priliku da posvetim pažnju i onim mestima koja su malo skrajnuta, sa strane, kao što su sela na Fruškoj Gori i neka u Južnom Banatu, kaže autor.

Da je umetnik čija se izložba otvara večeras napisao knjigu od hiljadu strana manje bi rekao o narodu i temi kojoj se posvetio nego ovim slikama koje nam je prezentovao, poruka je Momčila Babića, novoimenovanog ambasadora Srbije u Republici Slovačkoj, koji nije mogao da prisustvuje otvaranju iz opravdanih razloga.

Dobru fotografiju čini dubina osećaja, a ne dubina polja. Dešić nam je prezentovao veliku ljubav prema Slovacima i Slovačkoj državi i manjini koja u Srbiji živi skoro tri veka. Kakva je to manjina? Moj odgovor je najbolja moguća. Takvu manjinu bi poželeo svaki većinski narod. Mirno, tiho, vredno, radno, požrtvovano, lojalno – tako funkcioniše slovačka manjina u Srbiji. I uprkos svim izazovima čuva svoj identitet, svoje poreklo i istinu o sebi prenoseći je s generacije na generaciju. Moja misija u Slovačkoj biće posvećena daljem jačanju prijateljstva i saradnje Srbije i Slovačke. Tome ću posvetiti sve svoje snage, poručio je ambasador Babić.

0 moja slovacka prica petar desic

 

Postavka „Moja slovačka priča” izlagana je u slovačkoj ambasadi, u Kulturnom centru Novog Sada, a u Pančevu je treći put prikazana pred publikom.

Verujem da ovo nije poslednji put da otvaramo ovu izložbu, ali bez obzira što je ne vidim prvi put, svaki put me iznenadi koliko je zaista divna. To je zato što je Petar Dešić sa tim ljudima tri godine živeo. Nije, kao drugi fotografi, slikao kućice, neke nošnje i otišao. I zato ovde svaka fotografija ima svoju dubinu, dušu, koja je njegova duša, njegova priča, kaže Dagmar Repčekova, ambasadorka Slovačke u Republici Srbiji.

Miroslav Birclin v. d. direktora Narodnog muzeja Pančevo kaže da ovakve izložbe odražavaju i podržavaju zajednički život svih etničkih zajednica u Vojvodini koje, već 300 godina, žive u slozi i miru.

Petar Dešić je završio Tehnološko-metalurški fakultet u Beogradu, a fotografijom se ozbiljnije bavi od 2011. godine. U početku su na njegovim fotografijama bili najviše zastupljeni naturalni motivi, a tokom vremena dat je akcenat na ljude - prvo na portrete ljudi na ulicama Beča, a potom na život etničkih zajednica u Srbiji i regionu. Istraživao je temu Holokausta, fotografišući Spomen područja nekadašnjih koncentracionih logora, Jasenovca i Mauthauzena.

Izložba će biti otvorena do 28. februara.

Autor:  M.Manić
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00