sreda, 31. januar 2018.  22:24h
Pročitano 2773 puta

Predstavljen novi broj Glasnika muzeja Banata

Devetnaesti broj godišnjeg izdanja „Glasnika muzeja Banata” predstavljen je danas u svečanoj sali Narodnog muzeja Pančevo. 

Od 1995. časopis prerasta u "Glasnik muzeja Banata", kada se pančevačkom Muzeju pridružuju i kolege iz Kikinde, Vršca, Zrenjanina i Bele Crkve Od 1995. časopis prerasta u "Glasnik muzeja Banata", kada se pančevačkom Muzeju pridružuju i kolege iz Kikinde, Vršca, Zrenjanina i Bele Crkve

O ovom izdanju govorio je urednik Damir Prašnikar.

„Glasnik muzeja Banata” je stručni časopis koji je osnovan 1988. kao „Glasnik Narodnog muzeja Pančevo”. Imao je zadatak da stručnoj i široj javnosti predstavi rezultate naučnih istraživanja i muzeološke delatnosti u našem Muzeju. Od 1995. časopis prerasta u "Glasnik muzeja Banata", kada se pančevačkom Muzeju pridružuju i kolege iz Kikinde, Vršca, Zrenjanina i Bele Crkve.

Cilj je postavljen još u prvom broju, a to je da se javnosti pokažu rezultati istraživanja, neka nova dostignuća koja su postignuta u domenu muzeologije, i sada, posle 30 godina, naš glasnik uspešno izvršava svoju misiju. U ovom broju će biti oko 25 različitih čalanaka koje su pisale kolege iz drugih muzeja kao i iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture i nezavisni stručni istraživači. Oni u okviru svojih tekstova daju prikaze sopstvenih istraživanja, recimo itraživanja školstva u Pančevu, Vršcu o arheološkim israživanjima i zaključcima koji su iz toga proizašli - rekao je Damir Prašnikar, sekretar redakcije i dokumentarista u pančevačkom Muzeju.

 

0 glasnik predstavljanje

 

Od 2013. godine "Glasnik" stiče i novi vizuelni identitet.

Danas su članci, nakon toliko godina, podeljeni u više celina prema oblastima istraživanja – od ovih osnovnih poput arheologije, etnologije, istorije i istorije umetnosti kojima se svaki muzej bavi, zatim građe, izveštaja i priloga, a u poslednje vreme smo obogatili naš časopis i prilozima u novim rubrikama kao što su muzeologija, konzervacija i zaštita prirode. U poslednjih pet godina Glasnik ponovo izlazi u kontinuitetu kako bi to i trebalo da bude. Ovaj broj je radio tim od četrdesetak ljudi i drago mi je da timski rad daje tako dobar rezultat, kaže Damir Prašnikar.

Sredstva za realizaciju „Glasnika” obezbedio je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicima.

Autor:  M.Manić
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00