ponedeljak, 3. avgust 2015.  13:37h
Pročitano 977 puta

Letnji program u Narodnom muzeju Pančevo

U okviru letnjeg programa u Pančevu, do kraja avgusta, najviše raznovrsnih dešavanja biće u dvorištu Narodnog muzeja.

Za letnji program tokom avgusta u Pančevu zadužen je Narodni muzej Za letnji program tokom avgusta u Pančevu zadužen je Narodni muzej PančevoMOJKraj.rs

Početak avgusta obeležiće dve radionice – „Pustovanje“ i „Glinena slagalica“. Pustovanje predstavlja arhaičnu tehniku obrade vlačane vune od koje se, uz pomoć sapuna i tople vode, mogu proizvesti različiti predmeti. Prva radionica održana je u subotu, 1. avgusta, a  sledeća je 8. avgusta. Autor radionice je kustos etnolog Aleksandra Jakoviljević, a moderator je Jadranka Dimitrijevska. 

Vanja Radenković, PR Muzeja kaže da je radionica „Glinena slagalica“ namenjena najmlađima, a  prva od dve radionice održaće se u utorak, 4. avgusta od 18 do 20 sati. 

Zajedno sa mr Aleksandrom Golubov, deca će se upustiti u rešavanje misterije stare 7.000 godina i kroz igru upoznati sa arheologijom, kaže Vanja Radenković.

Narodni muzej nastavlja saradnju sa Domom za LOMR „Srce u Jabuci“ . U petak, 7. avgusta u 20 sati u dvorištu Muzeja biće održan koncert inkluzivne rok grupe „Zvuci srca“.

U subotu, 15. avgusta u 21 sat nastupiće sastav „Etnooptimizam“, koji su Pančevci imali priliku da slušaju u okviru manifestacije „Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10.“

U četvrtak, 20. avgusta biće otvorena gostujuću izložba Etnografskog muzeja u Beogradu - „I bog i preci pravoslavlje i narodna religija“, koja će predstaviti vizuelni identitet pravoslavne religije Srba kroz običaje koji osmišljavaju simboličku svest više kulturnih slojeva, različitog porekla i starosti. 

Namera je da se na vizuelan način ukaže javnosti na različite oblike simboličke komunikacije uspostavljene u narodu sa jedne strane prema pravoslavlju, a sa druge prema precima. Sadržaj izložbe je religijski kontekst narodne percepcije hrišćanstva i pravoslavlja, kaže Radenkovićeva.

U subotu, 29. avgusta u 21 sat u dvorištu Muzeja nastupiće Belgrade Dixieland Orchestra.

Letnji program u Muzeju završava se u nedelju, 30. avgusta predstavom „Bliskost” u režiji Mirjane Karanović koja prikazuje priču o četvoro mladih ljudi željnih ljubavi, čije se sudbine prepliću tokom godina. 

Strast, požuda, ljubomora, osveta i kajanje su samo neke od tema kojima se bavi ova predstava, zaključuje Vanja Radenković, napominjući da su svi programi besplatni.

Nosioci letnjeg programa u našem gradu su Kulturni centar, Dom omladine  i Narodni muzej, a finansira ga Grad Pančevo.

 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(3 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00