petak, 29. decembar 2017.  06:44h
Pročitano 1164 puta

„Balkanska lepotica” Lasla Vegela na manifestaciji „Jedna knjiga – jedan grad”

Knjiga „Balkanska lepotica ili Šlemilovo kopile” Lasla Vegela predstavljena je u u četvrtak, 28. decembra, u Gradskoj biblioteci, u okviru manifestacije „Jedna knjiga – jedan grad”, koja se u Pančevu održava sedmi put.

Uvodno veče simbolično je nazvano „Zavođenje”, a o romanu su pričali književna kritičarka Vladislava Gordić Petković i autor Laslo Vegel Uvodno veče simbolično je nazvano „Zavođenje”, a o romanu su pričali književna kritičarka Vladislava Gordić Petković i autor Laslo Vegel M.Manić

Uvodno veče simbolično je nazvano „Zavođenje”, a o romanu su pričali književna kritičarka Vladislava Gordić Petković i autor. Ana Kukolj je predstavila izdavačku delatnost izdavačke kuće „Akademska knjiga”.

Književna kritičarka Vladislava Gordić Petković kaže da svako Vegelovo prozno delo predstavlja veliki izazov za čitaoca, ali i za tumača. Roman „Balkanska lepotica ili Šlemilovo kopile” govori o istoriji novosadske porodice Šlemil i pokriva istorijski period od početka 20. do početka 21. veka.

Osnova iz koje kreće pisanje Lasla Vegela je svest o nemoći, svest o činjenici da smo mali, ograničeni svojim istorijskim, socijalnim i ekonomskim mogućnostima, ali da iz te pozicije nemogućnosti možemo da kreiramo uvek jednu veliku priču, narativ koji će natkriliti sve naše prividne nemoći. Upravo trilogija čiji je deo Balkanska lepotica čini važnu priču o svim našim vremenima i našim mentalitetskim osobenostima. Kada kažem o svim našim vremenima mislim na komplet istorije o kome Laslo Vegel uvek govori kroz pojedinačne sumnje ili kroz pojedinačna iskustva. On govori o vremenu socijalizma, ali i post-socijalizma, liberalnog kapitalizma,kao i o ratovima iz prve polovine dvadesetog veka koji su neminovno menjali tle i ljude. Ne usteže se od toga da se pozabavi malim, ne herojskim životima. Balkanska lepotica je sjajna priča o identitetima koji se smenjuju, ali ona je isto tako i priča o velikim snovima malih ljudi, objašnjava Vladislava Gordić Petković.

 

0 laslo vegel u biblioteci

 

Autor piše uglavnom o svojim savremenicima, kao što su to radili Balzak, Stendal, pa i Servantes, čija dela, u poslednje vreme, mnogo čita.

Mislim da osrednji književnici žele da pišu za večnost. Ja ne želim da pišem za večnost, već o mom vremenu, o vama koji ovde sedite i o vašim očevima i dedovima i o tome kako ja to sve doživljavam, kako vidim vas, kaže Vegel.

Nemanja Rotar, gradski većnik za kulturu, kaže da je književnost, pa i umetnost u celosti, danas „okrenuta” spektaklu, tržišnom momentu i masovnoj publici.

Ali postoje stvaraoci koji ne odustaju od svoje misije, koji književnost doživljavaju kao mutaciju gena, kako je rekao Danilo Kiš, i ne pišu po diktatu dnevnih zbivanja i aktuelnih modnih trendova, tako da ostaju verni onome što jeste organska književnost koja ima koren svoj i svoje stablo koje se grana. To su poznavaoci literature, a Laslo Vegel je jedan od takvih stvaraoca. Njegova književnost je ozbiljna, utemeljena u znanju, koju dok čitate svakako morate se i angažovati, što je , takođe, momenat koji izostaje danas, taj momenat angažovanja, jer imamo samo publiku koja je fascinirana zabavom, kaže Rotar.

Laslo Vegel je prozni i dramski pisac, esejista i kritičar, novinar, rođen u Srbobranu 1941. godine. Studirao je mađarski jezik i književnost na Univerzitetu u Novom Sadu i filozofiju na Univerzitetu u Beogradu. Od 2002. godine živi od književnog rada. Član je Društva književnika Vojvodine, Društva lepe književnosti (Mađarska), Srpskog PEN centra i Saveza novinara Mađarske.

U okviru manifestacije „Jedna knjiga – jedan grad” planirane su još tri književne večeri u drugoj polovini januara, na kojima će se detaljnije pričati o delu „Balkanska lepotica ili Šlemilovo kopile” Lasla Vegela.

Autor:  M.Manić
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00