utorak, 26. decembar 2017.  16:58h
Pročitano 1078 puta

Počinje manifestacija „Jedna knjiga – jedan grad”

Ovogodišnja manifestacija „Jedna knjiga – jedan grad”, koju po sedmi put organizuje Gradska biblioteka Pančevo, posvećena je knjizi „Balkanska lepotica ili Šlemilovo kopile” Lasla Vegela.

Dejan Bosnić, Nemanja Vujić i Monika Husar Tokin na konferenciji za novinare povodom manifestacije "Jedna knjiga jedan grad" Dejan Bosnić, Nemanja Vujić i Monika Husar Tokin na konferenciji za novinare povodom manifestacije "Jedna knjiga jedan grad" M.Manić

Uvodno veče pod nazivom „Zavođenje” biće održano u četvrtak, 28. decembra, s početkom u 19 sati, a u programu će učestvovati autor, Ana Kukolj iz izdavačke kuće „Akademska knjiga” i književna kritičarka Vladislava Gordić Petković.

Roman „Balkanska lepotica ili Šlemilovo kopile” govori o istoriji novosadske porodice Šlemil i pokriva istorijski period od početka 20. do početka 21. veka.

Ideja manifestacije je da se delo sagleda sa više aspekata. Ovaj roman bi se mogao nazvati porodičnim, ili, što je još bolje, antiporodičnim, zato što govori o razaranju porodice, a tom razaranju doprinose istorijske okolnosti – menjaju se države, vlasti, vojske... Sami junaci imaju više senki. Zapravo, glavni protagonisti su deda i unuk, i svaki od njih ima tri senke, tri imena, tri identiteta u zavisnosti od toga ko je tada na vlasti Mađari, Nemci ili Srbi. Ti njihovi identiteti se prepliću, mešaju i grade se odnosi na kojima se, između ostalog, i bazira ovaj roman. Planirane su još tri večeri koje će verovatno biti u drugoj polovini januara. Tada ćemo se baviti trima ravnima koje ovo delo dotiče – istorijskom, sociološkom i jezičkom, koja će se ticati i toga što sam Lengel zove „bezbolnom književnošću”, objašnjava Nemanja Vujić, menadžer manifestacije.

Dejan Bosnić, direktor Gradske biblioteke, podsetio je na istoriju ove književne manifestacije.

Idući u susret prvom velikom i pravom jubileju, sa željom da se potvrdi smisao i pravi vitalizam jedne ovakve manifestacije i programa popularizovanja knjige i čitanja, ove godine ćemo ugostiti jednog izuzetnog pisca, a i pokušati da što veći broj Pančevki i Pančevaca „uvedemo” u čitanje njegovog izuzetnog romana, kaže on.

Laslo Vegel je prozni i dramski pisac, esejista i kritičar, novinar, rođen u Srbobranu 1941. godine. Studirao je mađarski jezik i književnost na Univerzitetu u Novom Sadu i filozofiju na Univerzitetu u Beogradu. Od 2002. godine živi od književnog rada. Član je Društva književnika Vojvodine, Društva lepe književnosti (Mađarska), Srpskog PEN centra i Saveza novinara Mađarske.

Autor:  M.Manić
Ocenite ovaj članak:
(2 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00