utorak, 19. decembar 2017.  08:56h
Pročitano 1349 puta

Nagrada „Stojan Novaković“ "Javnim bibliotekama u Srbiji"

Bibliotekarsko društvo Srbije, na svečanoj sednici, povodom Dana bibliotekara i obeležavanja 70 godina postojanja BDS-a, 14. decembra, dodelilo je nagradu „Stojan Novaković“ dr Branki Dragosavac, za delo „Javne biblioteke u Srbiji od 1901. do 1818. godine“, ocenjenu kao poseban doprinos razvoju bibliotečko informacione delatnosti.

Nagrada "Stojan Novaković" dr Branki Dragosavac Nagrada "Stojan Novaković" dr Branki Dragosavac

Knjigu je objavila Gradska biblioteka Pančevo, a suizdavači su Narodna biblioteka „Stevan Sremac“, Niš i Narodna biblioteka „Dositej Novaković“, Negotin. Sredstva za objavljivanje ove studije prikupljena su od prenumeranata, suizdavača i prodaje knjige.

 

0 branka stojan

 

Nagrada „Stojan Novaković“ se dodeljuje autoru za objavljeno originalno autorsko delo na srpskom jeziku iz oblasti bibliotečko-informacione delatnosti i najviše je priznanje ove vrste u Srbiji. 

Ovu nagradu je 2013. dobilo još jedno izdanje pančevačke biblioteke: „Biblioteke i identitet : prolegomena za istoriju modernog srpskog bibliotekarstva“, autora prof. dr Gordane Stokić Simončić i prof. dr Željka Vučkovića (suizdavač je bio Filozofski fakultet u Novom Sadu).

Nagrađeni autori su bili recenzenti studije „Javne biblioteke u Srbiji od 1901. do 1818. godine“. Prof. dr Gordana Stokić Simončić je gl. urednik časopisa za teoriju i praksu bibliotekarstva „Čitalište“ koji izdaje Gradska biblioteka Pančevo (suizdavač je Filozofski fakultet u Novom Sadu), prof. dr Željko Vučković član redakcije, a dr Branka Dragosavac jedan od najagilnijih saradnika i recenzenata časopisa.

Prof. dr Željko Vučković, dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru, je ove godine dobitnik nagrade Bibliotekarskog društva Srbije „Zapis“ koja se dodeljuje pojedincu zaslužnom za razvoj bibliotečko-informacione delatnosti i bibliotekarstva (neka vrsta nagrade za „životno delo“).

Branka Tadić Dragosavac (Beograd, 1977)

Zamenik upravnika Biblioteke Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu od 2016. godine. Od 1998. do 2016. radila u Biblioteci grada Beograda kao načelnik Odeljenja za nabavku i obradu bibliotečke građe, bibliotekar i načelnik Odeljenja za rad sa odraslim korisnicima i bibliotekar katalogizator u Autorskom katalogu Odeljenja za obradu i bibliografska istraživanja.

Ima stručno zvanje višeg bibliotekara i doktor je bibliotečko-informatičkih nauka. Studije bibliotekarstva i informatike, magistraturu i doktorat završila i odbranila na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Katedri za bibliotekarstvo i informatiku. Doktorska disertacija pod naslovom Javne biblioteke u Srbiji od 1901. do 1918. godine, odbranjena 2015. godine, a magistarska teza pod naslovom Dečja odeljenja Biblioteke grada Beograda 2007. Diplomirani je bibliotekar-informatičar (1999). 

Kopriređivač je monografiju „Slovo i vijek : Marko Miljanov u ogledalu kritike : izbor“, sa akademikom Radomirom V. Ivanovićem (Podgorica : Fond za razvoj Kuča „Marko Miljanov“, 2016) i autor brojnih akademskih i stručnih radova. 

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs/G.T.
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00