subota, 16. decembar 2017.  07:08h
Pročitano 1049 puta

Rezultati arheoloških iskopavanja u Rafineriji

Katalog „Prethodna sondažna arheološka iskopavanja” u kom su predstavljeni rezultati arheoloških iskopavanja na prostoru budućih objekata u blokovima 21 i 22 (2010. godine) i na trasi pristupnog puta do merne stanice (2012. godine) u Rafineriji nafte Pančevo predstavljen je u petak, 15. decembra u svečanoj sali Narodnog muzeja Pančevo.

Pronađeni predmeti su gvozdeni, bronzani i od keramike, a potiču iz perioda poznog bronzanog doba Pronađeni predmeti su gvozdeni, bronzani i od keramike, a potiču iz perioda poznog bronzanog doba M.M.

Rukovodilac radova na iskopavanjima 2010. bila je arheološkinja Maja Živković, a 2012. njena koleginica Jasna Jovanov.

Obimna arheološka istraživanja 2010. godine su obuhvatala oko dva hektara prostora. Brojna ekipa arheologa i fizičkih radnika radila je dva meseca, a neki od rezultata iskopavanja se mogu pogledati u katalogu. Pronađeni predmeti su gvozdeni, bronzani i od keramike, a potiču iz perioda poznog bronzanog doba.

Ovo je prostor koji je još 1980. godine istraživan od strane naših kolega iz Muzeja, tu su bile indicije da će biti arheoloških nalaza i prilikom izgradnje 2010. godine. Izloženi su i nalazi koji su konzervirani nakon završnog iskopavanja, kaže Maja Živković.

Jasna Jovanov kaže da je nađeno osam grobova, odnosno urni, prilikom arheoloških nadzora, na dubini od 40 – 50 santimetara ispod zemlje u jako lošem stanju. Pet njih je konzervirano, rekonstruisano i izloženo u svečanoj sali, u jednoj je nađen metalni nalaz. U pitanju je nekropola iz bronzanog doba, odnosno Belegiš kulture, sa spaljenim pokojnicima.

Iskopavanja su vršena u skladu sa Uslovima i merama zaštite Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Pančevu, ustanovljenim za potrebe izrade Programa urbanističkog plana za kompleks NIS – Rafinerija nafte Pančevo u Pančevu, a investitor je NIS a.d. Novi Sad.

Autor:  M.Manić
Ocenite ovaj članak:
(1 Glas)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00