petak, 8. decembar 2017.  10:48h
Pročitano 2191 puta

Obeleženo sedam decenija beletristike na rumunskom jeziku

Novinsko-izdavačka kuća "Libertatea" obeležila je juče 70 godina od objavljivanja prvih knjiga originalne beletristike rumunskih autora sa ovih prostora. 

U okviru obeležavanja ovako značajnog jubileja održano je i savetovanje “70 godina beletristike na rumunskom jeziku u Pančevu" U okviru obeležavanja ovako značajnog jubileja održano je i savetovanje “70 godina beletristike na rumunskom jeziku u Pančevu" NIU Libertatea

Niku Čobanu, direktor ove ustanove, istakao je da se "Libertatea" trudi da uvek bude uz svoje čitaoce i autore, da neguje književni rumunski jezik i da pruži sve što je najbolje u određenim vremenskim razmacima na planu originalnog književnog stvaralaštva.

Ovaj dan je veoma značajan za našu izdavačku kuću. Za sedam decenija uspeli smo da objavimo više od 1.050 naslova, što je za nas veliki uspeh. Uspeli smo da promovišemo autentično pisanje i rumunski književni jezik. Za ovih 70 godina sarađivali smo sa velikim piscima, ali smo i podržavali mlade i talentovane autore. Sada imamo povod da se sećamo i više od 40 autora i 20 prevodilaca, koji, nažalost, više nisu među nama, a kojima dugujemo zahvalnost za sve što su uradili, kazao je Čobanu.

Nemanja Rotar, član Gradskog veća zadužen za kulturu i omladinu, istakao je da Grad Pančevo ima odlučnu saradnju sa "Libertateom" i dodao da je 70 godina postojanja beletristike, praznik svih rumunskih autora.

Na manifestaciji su dodeljena i jubilarna priznanja odgovornom urednicima, autorima knjiga, saradnicima, kao i ustanovama koja su doprinela uspehu izdavačke delatnosti.

U okviru obeležavanja ovako značajnog jubileja održano je i savetovanje “70 godina beletristike na rumunskom jeziku u Pančevu.”

U Gradskoj biblioteci u Pančevu organizovana je izložba knjiga i publikacija NIU “Libertatea”, kao i književni matine na kojem su učestvovali autori izdavačke delatnosti NIU “Libertatea”, pisci i pesnici iz Pančeva.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs
Ocenite ovaj članak:
(4 glasova)

Dodaj komentarSaglasan sam sa pravilima komentarisanja navedenim u uslovima korišćenja!
EUR 0.00 0.00 USD 0.00 0.00 CHF 0.00 0.00 SEK 0.00 0.00